Creștinii din Siria, martirii zilelor noastre

La Parohia Sfinții Părinți Ioachim și Ana – Oborul Vechi din Protopopiatul Sector 2 a avut loc marti, 21 iunie 2016,  conferința Creștinii din Siria, martirii zilelor noastre, susținută de Părintele Gheorghe Costea, preotul comunității românești din Siria și Liban, după cum ne-a precizat Pr. Tudor Georgian Ciprian.

Evenimentul s-a desfășurat în prezența credincioșilor parohiei și a tinerilor din LTCOR sector 2 și a fost precedat de slujba Acatistului Sfântului Efrem Sirul.

S-a ales slujba acatistului Sf. Efrem Sirul, deoarece Sf. Efrem s-a născut în localitatea Nisibe (astăzi Nusaybin) la granița Siriei de astăzi, iar  din marea lui  dragoste către Dumnezeu, sfântul sirian a compus și a lăsat drept moștenire duhovnicească mai multe imne teologice, cel mai cunoscut rămâne însă rugăciunea care îi și poartă numele: Rugăciunea Sfântului Efrem Sirul – Doamne și Stăpânul vieții mele…

Slujba Acatistului a fost săvârșită de invitatul conferinţei, Pr. Gheorghe Costea, împreună cu mai mulți preoți din protopopiat.

În susținerea conferinței Părintele Costea a amintit de situația grea a creștinilor din Siria și Liban, mărturisirea lui Hristos în situații de grele încercări, asupriri și prigoane.

Siria – acest leagăn al creștinismului –  acest un tezaur al creștinătății, este astăzi din păcate destabilizată și cu o situație din ce în ce mai grea ducând la o situație de martiraj modern pentru creștinii de azi.

Căldura pe care am gasit-o în Siria, duhovnicia, tăria credinței din Siria m-a făcut să îndrăgesc aceste meleaguri ale Siriei, meleaguri pe care au călcat sfinții apostoli.

Cel mai mult îi putem ajuta pe frații noștri prin rugăciune. Vă îndemnăm să fim în comuniune cu creștinii din Siria prin rugăciune căci prin rugăciunile noastre înălțate,  Dumnezeu să coboare o picătură din mila Sa și să mai alunge din suferințele pe care creștinii le îndură zi de zi, a spus Pr. Gheorghe Costea.

Evenimentul a fost unul inedit pentru parohie, pe de o parte pentru faptul că prin această conferință s-a deschis șirul de evenimente care se doresc a fi organizate periodic în Parohia Oborul Vechi și pe de altă parte pentru impactul pe care l-a avut titlul și susținerea conferinței, tinerii și credincioșii prezenți considerându-se prin prezența lor solidari cu creștinii asupriți din Siria.

Comentarii Facebook


Știri recente