„Credința sfântului este mai puternică decât răutatea umană”, a spus IPS Irineu de hramul Catedralei din Craiova

Mitropolitul Olteniei a elogiat luni, de hramul Catedralei din Craiova, credinţa puternică a Sfântului Dimitrie, Izvorâtorul de Mir. „Credința sfântului este mai puternică decât răutatea umană, pentru că nu este o credință într-un om, ci este o încredere în Dumnezeu, care revarsă asupra puterilor noastre slabe o tărie cu totul deosebită, mai presus de orice poruncă și de orice chinuire omenească”, a spus ierarhul.

Răbdarea în toate încercările şi chinurile care au precedat mucenicia sfântului Dimitrie s-a datorat rugăciunii şi a încrederii în Dumnezeu. Trebuie să ne fie model, a spus ierarhul.

„Cu toții suntem creștini, dar dacă nu avem o practică a rugăciunii nu putem să stăruim în viața noastră și să biruim ispitele care vin de la cel rău. Credința este baza pe care noi o avem prin darul lui Dumnezeu, iar rugăciunea este ridicarea noastră spre Dumnezeu, ca El să vină și să sfințească sufletele noastre. Prin credință, noi îl primim pe Mântuitorul Iisus Hristos în sufletul nostru, Îl așezăm în viața noastră, iar cu rugăciunea noi stăm de vorbă cu El”.

Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu a semnalat şi uşurinţa cu care tânărul demnitar din armata romană, Sfântul Dimitrie, a renunţat la toate titlurile militare fără nicio remuşcare.

„Trebuie să vedem la Sf. Dimitrie puterea de lepădare față de toate cele pământești, dintre care în vremea sa rangurile militare erau cele mai importante. Cu toate că le obținuse pe merit, după mărturisirea publică a credinței creștine, Sf. Dimitrie a fost deposedat de aceste ranguri. El a alergat după cununile cerești, fiind mărit de Mântuitorul Hristos ca mare purtător de biruință și izvorâtor de mir”.

Catedrala din Craiova

Biserica „Sfântul Dimitru Izvorâtorul de mir” este cea mai veche biserică din Craiova.

Deşi nu există atestări precise cu referire la începuturile sale, Biserica Domnească sau „Băneasa”, aşa cum era cunoscută în vechime, pare să se confunde cu existenţa istorică a oraşului Craiova. Săpăturile arheologice executate în 1888 au scos la lumină dovezi care demonstrează că: „biserica veche «Sfântul Dumitru» din oraşul Craiova aparţine secolelor VIII-IX”.

Din 25 martie 1939, atunci când Arhiepiscopia Craiovei capătă şi rangul de Mitropolie a Olteniei, biserica devine Catedrala mitropolitană, în timpul arhipăstoririi mitropolitului Firmilian.

Foto credit: Arhivă Basilica.ro/Robert Nicolae

Comentarii Facebook


Știri recente