„Credința este un act de libertate și curaj duhovnicesc”: Episcopul Canadei la hramul parohiei din zona Toronto

Parohia ortodoxă română din Richmond Hill / Toronto și-a serbat duminică, în avans, ocrotitorul, pe Sf. M. Mc. Dimitrie, izvorâtorul de mir. Astfel, toți românii din zonă care și-au dorit au putut participa, în ziua lor liberă. Liturghia de hram a fost oficiată de Episcopul Ioan Casian, care a explicat evanghelia vindecării demonizatului, vorbind despre libertatea în Hristos.

Sărbătoarea a început în ajun, cu slujba Sfântului Maslu. Împreună cu Preasfințitul Părinte Ioan Casian au slujit Ierom. Policarp Athenagoras, starețul Mănăstirii Mono, Parohul Viorel Țencaliuc și alți preoți români din Canada.

Sărbătoarea a continuat duminică. În cadrul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Părinte Ioan Casian a explicat semnificația Apostolului și Evangheliei citite în Duminica vindecării demonizatului.

„În cuvântul său, Sf. Ap. Pavel ne învață ce înseamnă mântuirea, cum se poate obține și cărei persoane i-o datorăm. Este important să reținem acest pasaj din Sfânta Scriptură pentru că el sintetizează, în câteva cuvinte, ceea ce noi trăim în Biserică. El ne face să înțelegem în mod autentic și concret cui datorăm lucrarea care se întâmplă în Biserică”, a spus ierarhul.

„Sf. Ap. Pavel spune: ‘în har sunteți mântuiți, prin credință, și aceasta nu e de la voi: este darul lui Dumnezeu’. Ceea ce trăim noi în Biserică, au trăit Sf. Apostoli și vor trăi toate generațiile până la sfârșitul veacurilor, este darul lui Dumnezeu.”

Credința ca manifestare a libertății

„Atunci când mintea noastră este întunecată, când răutatea este în inima noastră, nu putem să fim buni față de ceilalți, nu putem avea un comportament așezat, duhovnicesc, bun și cu dragoste. Ce este în inima și mintea ta, aceasta va fi și în gesturile, în faptele și în întreaga ta viață”, a subliniat Episcopul Canadei.

„Nu se pot face două lucruri, pentru că mintea va fi mereu determinată de ce este în inimă. De aceea avem nevoie să așezăm pacea, buna rânduială, buna așezare a gândirii, a vieții noastre atât în inimă, cât și în minte.”

„În momentul în care nu avem credința care să adere la lucrarea lui Dumnezeu, nu putem participa la ea. El nu ne obligă. Credința este un act de libertate, în care îți pui nădejdea în cuvântul lui Dumnezeu, că El este mai puternic decât toate lucrurile care se întâmplă în lumea asta”, a continuat Preasfinția Sa.

„Este cu adevărat un act de curaj și libertate, pentru că omul este supus constant păcatului și dinamicii răutății, a conflictului.”

Eliberarea de păcat ca dar de la Dumnezeu

„Dacă ne uităm la toate conflictele din aceste zile din toate colțurile lumii, vedem că toate vorbesc despre plinătatea inimii noastre: răutatea, contradicțiile, patima, dușmănia, dorința de putere, de asuprire și de înavuțire, nedreptatea etc. Acestea sunt lucruri care vorbesc despre noi și despre societatea pe care am clădit-o”, a subliniat părintele episcop.

„Dar Mântuitorul Hristos ne spune că două sunt rânduielile sau legile care stau la baza unei societăți bine rânduite: dragostea către Dumnezeu și dragostea către aproapele. Fără acestea nu poate exista o societate așezată, bine rânduită și curată.”

Evanghelia vindecării demonizatului ne dovedește ceea ce Sf. Ap. Pavel spune în Epistola sa, a mai explicat ierarhul: ‘în har sunteți mântuiți, prin credință, și aceasta nu e de la voi este darul lui Dumnezeu’.

„Eliberarea aceasta a omului bolnav nu se datorează nici credinței mulțimilor, nici credinței lui, nici măcar unei cereri. Mântuitorul operează singur, știind suferința omului acestuia și faptul că exemplul lui va fi relevant pentru mulți din cei care au văzut minunea”, a spus Preasfințitul Părinte Ioan Casian.

„Eliberarea acestui om este făcută datorită preștiinței Mântuitorului Hristos și suferinței pe care o vedea. Este gestul liber, simplu a Fiului lui Dumnezeu care dorește să elibereze creatura Sa de suferința cumplită la care era supusă.”

„Datorită iubirii Sale nemărginite, ne dăruiește din marea Sa milostivire mântuirea, eliberarea, pe care putem să o primi sau nu. Acesta este actul de libertate al nostru: putem să primi sau să refuzăm darul Sfântului Duhul, doar că refuzul înseamnă continuarea suferinței, opresiunea răului și lipsa libertății”, a avertizat Preasfinția Sa.

Sărbătoarea s-a încheiat cu mulțumirile parohului pentru participarea celor prezenți și cu o agapă frățească pregătită de doamnele din comunitate.


Celălalt hram al parohiei ortodoxe române din Richmond Hill / Toronto este „Sfinții Trei Ierarhi”.

Foto credit: Facebook / Episcopia Ortodoxă Română a Canadei

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente