Credința celor milostivi ajută pe cel bolnav: Patriarhul spune pe cine reprezintă cei care au adus paraliticul la Iisus

Evanghelia Vindecării slăbănogului din Capernaum ne arată felul în care „credința celor milostivi ajută pe cel bolnav”, a spus duminică Patriarhul Daniel.

„Acești patru anonimi care l-au ajutat pe omul paralizat să ajungă la Iisus, ca să fie vindecat, reprezintă pe toți slujitorii Bisericii, pe preoții duhovnici, pe credincioșii milostivi și pe medicii competenți care lucrează pentru vindecarea celor suferinzi”, a explicat Preafericirea Sa.

O pildă de slujire a semenilor

„Această evanghelie a vindecării este și o evanghelie a slujirii semenilor aflați în suferință. Aici Evanghelia ne îndeamnă să fim milostivi, să devenim mâinile iubirii milostive a lui Hristos, ducând pe cei bolnavi la Iisus, aducându-i la Biserică, ajutându-i la spital sau în casele lor prin prezența noastră și prin orice faptă bună de încurajare și faptă de ajutorare materială.”

„Astfel, noi simțim că Biserica este Trupul tanic ai lui Hristos și noi devenim mâinile iubirii Sale milostive, vindecătoare și dătătoare de viață deplină”, a subliniat Patriarhul României.

„În această zi, în mod deosebit, ne gândim la mulțimea medicilor, la mulțimea asistenților și asistentelor medicale, la întreg personalul medical, care, în spitale și în centre de tratament, ajută pe cei bolnavi, unind știința medicală cu bunătatea lor sufletească, pentru a alina suferința și a cultiva speranța și bucuria celor bolnavi.”

Legătura dintre suflet și trup

„Mântuitorul Iisus Hristos mai întâi vindecă sufletul și apoi vindecă trupul”, a mai subliniat Părintele Patriarh Daniel. „Aceasta arată că între boala trupului și sufletul celui care suferea era o legătură ascunsă, tainică.”

„Reținem în mod deosebit faptul că Iisus îl numește «fiu» pe omul bolnav, arătând prin aceasta o demnitate deosebită pe care el o oferă acestui bolnav.”

De asemenea, Mântuitorul, „ca un duhovnic și un doctor desăvârșit, păstrează secretul vieții intime a acestui bolnav” și nu dezvăluie păcatele lui. „Iisus vrea să-l vindece și să-l ridice, nu să-l umilească în public, nu vrea să îi diminueze demnitatea sa umană, ci dorește să scoată în evidență lumina care există în acest om paralizat”, a explicat Părintele Patriarh Daniel.

„Nu mai vede doar trecutul lui, ci și prezentului lui, marcat de pocăință pentru păcate, de credință din Iisus ca fiind singurul capabil să-l vindece. De asemenea, dorește să-l ajute să se poată deplasa și să poată convorbi și conlucra cu semenii săi, mai ales cu familia sa. De aceea, la sfârșit îi spune: «Ridică-te, ia-ți patul tău și mergi la casa ta».”

Puterea vindecării dăruită omului

„Această evanghelie ne arată că Iisus avea puterea de a vindeca orice boală și orice neputință în popor și această putere a încredințat-o și ucenicilor săi când i-a trimis la propovăduire, zicând: «Vă dau putere să alungați duhurile rele din oameni și să vindecați orice boală și orice neputință în popor»”, a adăugat Patriarhul României.

„Iar mai târziu, după Învierea Sa din morți, a dăruit ucenicilor săi și, prin ei, Bisericii Sale, puterea de a ierta păcatele oamenilor. Prin aceasta, însăși puterea de a ierta păcatele omului este o putere vindecătoare, prin care omul este ridicat și reintegrat în comuniunea sa cu Dumnezeu și cu semenii.”

„De aceea, prin Tainele Bisericii, prin spovedanie și prin împărtășania euharistică, se oferă în Biserică iertarea păcatelor, iar prin Taina Sfântului Maslu se oferă vindecarea bolilor trupești”, a spus Preafericirea Sa.

Prezența lui Hristos în Biserică

„Să rugăm pe Hristos Domnul să dăruiască celor bolnavi sănătate și să dăruiască ajutorul Său celor care îngrijesc de bolnavi”, a concluzionat Patriarhul României.

„Ne rugăm lui Dumnezeu să ajute și pe toți preoții duhovnici și mai ales pe cei care lucrează ca preoți de caritate în spitale și în alte instituții, ca să contribuie prin rugăciune, prin sfaturi bune, prin îndrumare înțeleaptă, la vindecarea sufletească și trupească a celor care suferă.”

„Și, astfel, aducem laudă și mulțumire lui Hristos, Doctorul sufletelor și al trupurilor noastre, și simțim bucuria prezenței lucrătoare și vindecătoare lui Hristos în Biserica Sa”, a încheiat Părintele Patriarh Daniel.

Foto credit: Arhiva Basilica.ro / Raluca Ene

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente