Credincioși de la Parohia Balta Albă din Capitală în pelerinaj

Un grup de 40 de credincioși de la Parohia „Adormirea Maicii Domnului” și „Sfântul Mucenic Corneliu Sutașul” – Balta Albă din Capitală a participat luni, 1 iulie, la un pelerinaj la cinci mănăstiri din județul Prahova, informează Ziarul Lumina.

După rugăciunea de binecuvântare pentru ajutor în călătorie, săvârșită în biserica parohială, pelerinii, însoțiți de părintele paroh Vasile-Cristian Niță, au plecat cu un autocar al Agenției de Pelerinaj „Basilica Travel” a Patriarhiei Române către mănăstirile prahovene.

Prima oprire a fost la Mănăstirea Zamfira al cărei nume provine de la donatoarea moșiei pe care s-a început construirea acestei vetre monahale, jupânița Zamfira. Aici, pelerinii au participat la Sfânta Liturghie și au admirat pictura interioară realizată de Nicolae Grigorescu, în 1856, pe când pictorul avea doar 18 ani.

Pelerinajul a continuat pe valea râului Teleajen, în comuna Măneciu, unde pelerinii au vizitat Mănăstirea Suzana, ctitorie a unei credincioase din Săcele-Brașov, Suzana Arșicu, de la care și-a luat numele așezământul monahal. Credincioșii s-au închinat în biserica de zid a mănăstirii, ridicată între anii 1880 și 1882, în timpul stăreției maicii Natalia Perlea, mătușa lui Ionel Perlea, marele compozitor și dirijor român.

La poalele muntelui Ciucaș, pelerinii și-au plecat genunchii în biserica Mănăstirii Cheia, înălțată de doi ieromonahi originari din Transilvania, Damaschin și Iustin, pe terenul donat de vel-vornicul Mihai Ghica, și sfințită la 20 iulie 1839 de către episcopul Chesarie al Buzăului.

Pe Valea Prahovei, sub Crucea Eroilor de la Bușteni, credincioșii aflați în pelerinaj au mai vizitat Mănăstirea Caraiman, înființată în 1998 de către părintele Gherontie Puiu, care i-a și primit pe pelerini și le-a adresat un cuvânt de folos. „Rugați-vă mereu la Dumnezeu: «Dă-mi, Doamne, putere la rugăciune și răbdare!»”, a fost îndemnul părintelui. După convorbirea cu acest părinte, a urmat închinarea în biserica de lemn cu hramul „Acoperământul Maicii Domnului”, precum și în noua biserică de zid cu hramul „Înălțarea Sfintei Cruci”, zidită între anii 2002 și 2007, aflată momentan în lucrări de pictură.

Pelerinii au admirat și Centrul Social Pastoral „Sfânta Cruce” din incinta mănăstirii, construit începând cu anul 2007, la îndemnul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel.

În drumul spre casă, un popas frumos a fost făcut la Mănăstirea Sinaia, ctitorie a spătarului Mihail Cantacuzino, ridicată între anii 1690 și 1695, în urma unei călătorii făcute de acesta la Locurile Sfinte și la Muntele Sinai, de unde provine și numele mănăstirii. Vechea biserică păstrează în pridvor și în naos pictura realizată de Pârvu Mutu. Biserica nouă a fost înălțată între anii 1842 și 1846 în cinstea Preasfintei Treimi, prin grija stareților Ioasaf și Paisie. Lăcașul a fost parțial reconstruit între 1893 și 1903 după planurile arhitectului George Mandrea, iar pictura în ulei aparține pictorului danez Aage Exner. Prin grija regelui Carol I, Mănăstirea Sinaia a devenit prima mănăstire electrificată din România.

„Activitatea pe care parohia noastră o desfășoară în colaborare cu Agenția de Pelerinaj «Basilica Travel» a Patriarhiei Române este benefică și este o necesitate pastorală. Pelerinajul nu este turism, ci o lucrare duhovnicească, o călătorie care are drept scop întărirea în credință. De asemenea, pelerinajele întăresc comuniunea dintre oameni care nu s-au mai cunoscut înainte, dar și în interiorul unui grup care vine dintr-o parohie”, a spus părintele paroh Vasile-Cristian Niță.

Comentarii Facebook


Știri recente