Corul Evia al Parohiei Brâncuși a cântat pentru Irene, fiica Arhid. Mihail Bucă. Cum e viața familiei după diagnostic

Parohia Brâncuși din Capitală a organizat luni seară un concert caritabil în sprijinul Irenei Ecaterina, fetița în vârstă de trei ani a Arhidiaconului Mihail Bucă, protopsaltul Catedralei Patriarhale.

Acesta a povestit în exclusivitate pentru Basilica.ro cum s-a schimbat viața familiei după aflarea diagnosticului: „Lacrimile nu fac față. Mă plec în fața tuturor mamelor care stau la căpătâiul copiilor”.

La invitația Părintelui Protopop Costel Burlacu, la concert au participat Părintele Profesor Nicușor Beldiman, consilier patriarhal la Sectorul teologic-educațional al Administrației Patriarhale, Aurelian Iftimiu, consilier patriarhal, și numeroși preoți din Protoieria 6 Capitală.

„Le mulțumesc părintelui protopop și preoților care au venit. Mulțumesc în mod special Corului Evia, care ne-a venit în ajutor imediat, și le sunt recunoscător și copiilor parohiei. Cu energia lor m-au dus cu gândul la Irene. Nu în ultimul rând, îi mulțumesc Preafericitului Părinte Patriarh Daniel că a binecuvântat această strângere de fonduri. Am plecat plin de viață și speranță”, a spus protopsaltul Catedralei Patriarhale.

Arhid. Mihail Bucă, Pr. Protop. Costel Burlacu, Pr. Prof. Nicușor Beldiman și dl Aurelian Iftimiu, directorul Agenției de știri Basilica, la concertul caritabil oferit de Corul Evia al Parohiei Brâncuși luni, 30 mai 2022. Foto: Parohia Brâncuși

Corul Evia, din care fac parte studenți la Teologie și la Muzică, dar și preoți, diaconi și soliști de operă și operetă, a adus la eveniment armoniile muzicii, în timp ce copiii din comunitate au pregătit gogoși și un târg caritabil de jucării. Concertul a fost transmis pe un ecran în curtea parohiei.

„Ar trebui de fapt să se numească Familia «Brâncuși». Sunt o mare comunitate, așa cum sunt toți membrii Bisericii în general”, a spus Arhidiaconul Mihail Bucă despre membrii parohiei.

„Iar corul parohiei a produs o emoție fantastică. Parcă toți cântau pentru Irene. Parcă era copilul lor. Am plâns mult în timpul concertului. În chipul fiecărei cântărețe din cor mi se părea că o vedeam pe Irene Ecaterina”, a adăugat el.

„Dragostea membrilor Corului Evia este dovada atașamentului lor pentru inspirația pe care le-a oferit-o Grupul Psaltic Tronos. Mulți dintre ei mi-au mărturisit că mă ascultau când erau la seminar. Acum mi-au întors bucuria de a-i asculta eu pe ei”, a mai spus protopsaltul Catedralei Patriarhale.

Arhid. Mihail Bucă alături de Corul Evia al Parohiei Brâncuși luni, 30 mai 2022. Foto: Basilica.ro

Evenimentul de la Parohia Brâncuși a strâns 80.000 de lei în beneficiul fetiței. „Dărnicia al cărei martor și beneficiar am fost aseară mă smerește și mă face să-mi doresc să devin mereu mai bun, să fiu mereu recunoscător și bucuros în relație cu oamenii din jur și din viața mea”, a declarat Arhid. Mihai Bucă.

Viața familiei după diagnostic

Tratamentul micuței, care suferă de sindrom Down și a fost de curând diagnosticată cu leucemie mieloblastică acută, dă rezultate, spune tatăl ei, care îi mulțumește pe această cale medicului Anca Coliță, managerul Institutului Clinic Fundeni.

Irene suferă de leucemie mieloblastică acută. Măduva osoasă produce prea multe celule sanguine imature, care nu se transformă în celule mature – roșii, albe sau trombocite –, ci rămân la stadiul de celule mieloide imature (blaști). Acestea împiedică formarea normală a celulelor roșii, care conduce la anemie și la scăderea numărului de trombocite din sânge, componente care ajută la coagularea normală a sângelui.

Mesaje de încurajare pentru Irene Ecaterina de la copiii Parohiei Brâncuși și târgul caritabil de jucării donate de ei pentru concertul caritabil de luni, 30 mai 2022. Foto: Parohia Brâncuși

Irene e la prima cură de citostatice, medicamente suportate mai greu de organism, dar ceva mai bine de copii. Tratamentul este personalizat. În cazul fetiței, se ține cont de faptul că are anumite probleme cu inima. Irene face zilnic analize de sânge și este la a doua puncție de măduvă, pentru a vedea dacă scade nivelul de blaști.

Deși medicii sunt optimiști cu privire la evoluția micii paciente, familia estimează că se poate ajunge mai devreme sau mai târziu la o răscruce, când vor fi nevoiți să decidă dacă vor continua tratamentul în România sau vor merge în Germania sau în Italia. Ultimele două variante ar presupune costuri importante pentru cel puțin un an de zile și lipsa a cel puțin unui părinte din familie.

O boală care te desparte de copilul tău

Nu este ușor pentru familie, deoarece Daniela, mama fetiței, este internată împreună cu pacienta, iar arhidiaconul stă singur acasă cu ceilalți patru copii. „Cred că vom continua să rămânem despărțiți de ele încă vreo trei săptămâni cel puțin, cât va dura prima sesiune de tratament cu citostatice”, spune el.

„Aceasta boală te desparte de copilul tău, fiindcă nu mai poți să-l ții în brațe”, spune cu regret Mihail Bucă. Pentru a proteja fetița, care are imunitatea scăzută, tatăl ei nu este lăsat să o vadă.

Între timp, Daniela, mama fetiței, nu se dezlipește de ea pe toată durata tratamentului. „De aceea, mă plec în fața tuturor mamelor care stau la căpătâiul copiilor lor în spitale”, spune protopsaltul Catedralei Patriarhale.

„Mă plec în fața tuturor mamelor care stau la căpătâiul copiilor lor în spitale”, transmite protopsaltul Catedralei Patriarhale din București. Foto: Arhiva personală

Arhidiaconul mai mărturisește că îl marchează faptul că toată țara se roagă pentru Irene Ecaterina. El crede că misiunea fetiței ar putea fi tocmai aceasta: să-i plece pe mulți spre dărnicie și rugăciune.

De aceea, părintele Mihail Bucă vrea să se implice într-o campanie națională de donare de sânge și de înscriere în Banca de Celule Stem. Mulți pacienți cu leucemie au nevoie de donatori de celule stem: lista de așteptare la nivel național cuprinde deja 30 de persoane.

„Cred că Dumnezeu m-a adus în această groapă pentru a face ceva mai departe prin Irene pentru semenii noștri care au leucemie”.

El le transmite tuturor familiilor să se bucure de sănătatea copiilor lor și să nu se piardă în amănunte care îi îndepărtează pe părinți de copii, făcându-i să se piardă în lucrurile mărunte ale vieții.


Doritorii pot dona în continuare într-un cont deschis pe numele fetei la Banca Comercială Română. Numele copiilor din familie nu coincide cu al părinților la sugestia fiului celui mai mare, în scopul de a evita hărțuirea lor în mediul școlar.

Donează

Banca: Banca Comercială Română (BCR)
Beneficiar: Constantin Irene Ecaterina
Cont RON: RO09RNCB0087171024460002
Cont EURO: RO79RNCB0087171024460003
Cont USD: RO52RNCB0087171024460004

Foto credit: Fotomontaj cu imagini de la Parohia Brâncuși și din arhiva personală

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente