Corul Catedralei Mitropolitane din Sibiu împlinește 117 ani. Cel mai vârstnic membru are 92 de ani

Publicația locală Turnul Sfatului a publicat un amplu reportaj despre activitatea Corului „Timotei Popovici” al Catedralei Mitropolitane din Sibiu, care împlinește 117 ani de activitate.

Corul a fost înființat în 1906, odată cu sfințirea catedralei, fiind dirijat atunci de marele compozitor Timotei Popovici. Astăzi, dirijor este Părintele Lector Dan Alexandru Streza, doctorat în Teologie și în Muzică.

Mentorul său a fost Părintele Vasile Grăjdean, care i-a acordat încrederea de a conduce corul când avea doar 16 ani.

În prezent corul are aproximativ 60 de membri, sibieni cărora le plac cântarea și rugăciunea: profesori, învățători, studenți și elevi, dar și alte categorii profesionale.

Majoritatea celor care fac parte astăzi din cor au între 40 și 60 de ani. Cei mai tineri sunt copii de 10 sau 11 ani. Din când în când, li se alătură și elevi de alte vârste, precum și studenți.

Ușa rămâne deschisă pentru toți cei care sunt pasionați de muzică. Cel mai vârstnic membru al corului are 92 de ani, dar dirijorul spune că „ar fi frumos să fie mai mulți tineri”.

Pr. prof. Dan Alexandru Streza, doctor în Teologie și în Muzică, dirijează Corul Catedralei din Sibiu de când avea 16 ani. Sursa foto: Turnul Sfatului

La ora actuală, Catedrala din Sibiu are un cor omogen, cu un repertoriu bogat. Acest fapt se datorează și legăturii formate în ultimii ani între Secția de Muzică Religioasă a Facultății de Teologie din Sibiu și membri corului.

„Aproape 80% dintre studenți și absolvenți sunt membri ai corului care au decis să se școlarizeze. Decanul de vârstă în prima promoție a avut 75 de ani. A fost ceva cu totul deosebit. În urma acestei colaborări, s-a îmbunătățit foarte mult și calitatea lor ca oameni iubitori de muzică, precum și calitatea corului ca întreg”, declară Părintele Dan Alexandru Streza.

Aceasta a permis implicarea corului în concerte cu lucrări vocal-simfonice ample și complexe.

În 2016, corul și-a serbat Centenarul printr-un concert vocal-simfonic:

„De asemenea, este minunat că am reușit cu ajutorul acestor oameni să înființăm un program nou de licență, Muzică Religioasă, o secție care anul acesta ajunge la cea de-a cincea promoție de studenți care așteaptă să se înscrie”, relatează dirijorul.

„Și cel mai frumos este că cei care urmează acest program de studiu dobândesc atât cunoștințe religioase de cultură generală, cât mai ales o cultură muzicală serioasă. Noi facem materii așa cum se fac la conservator: Teorie și solfegiu, Canto, Pian general, Istoria muzicii, Ansamblu coral, Dirijat, Armonie, Contrapunct, Cântare bizantină și altele”, mai spune Părintele Dan Alexandru Streza.

După Timotei Popovici, dirijorii corului au fost: Părintele Profesor Gheorghe Şoima, Arhidiaconul Profesor Ioan Popescu, Ilie Micu, preotul Ioan Florea, Ioan Arsin, Nicolae Suciu, Părintele Profesor Universitar Vasile Grăjdian, Părintele Lector Sorin Dobre și Profesorul Ovidiu Moldovan.

Sursa foto: Turnul Sfatului

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente