Copiii militarilor români decedați în acțiuni militare au plantat miercuri, în Parcul Carol I din București, Copacul Păcii. Acțiunea a avut loc de Ziua Internațională a Păcii și a fost organizată de asociația slovacă Servare et Manere în parteneriat cu Asociația Voluntarilor Invictus România și cu sprijinul ministerului român al apărării și al ministerului slovac de externe.
La ceremonie au fost prezenți Eduard Bachide, secretar de Stat pentru relația cu Parlamentul și calitatea vieții personalului, general-maior Cristian-Daniel Dan, locțiitorul șefului Statului Major al Forțelor Terestre, dr. Marek Sobola, inițiatorul proiectului Copacului Păcii.
Au mai participat reprezentanți din Slovacia, Austria, Australia, Franța, Noua Zeelandă, Norvegia, Liechtenstein, Germania, Polonia, Serbia, Marea Britanie, Statele Unite ale Americii, Tonga, Fiji, Uzbekistan.
Evenimentul a fost deschis cu o scurtă alocuțiune a ASR Principele Radu Duda, care a subliniat rolul asociației Servare et Manere (latină: „Slujire și Dăinuire”) în păstrarea vie a memoriei soldaților români căzuți pe pământ slovac în al Doilea Război Mondial. Principele a salutat participanții și a oferit cadouri tinerilor prezenți la eveniment.
Acțiunea a onorat sacrificiul militarilor români căzuți la datorie și face parte din „Tree of Peace” / „Copacul păcii”, un proiect internațional care promovează prietenia și înțelegerea între națiuni, instituit la 100 de ani după încheierea Primului Război Mondial.
Evenimentul de la București a fost precedat de o altă acțiune simbolică: în perioada 17 – 20 septembrie 2022, militari răniți din lotul de ciclism al echipei Invictus România, alături de militari răniți din Slovacia, Ungaria, Marea Britanie și Ucraina au participat la „Ștafeta Copacului Păcii”, un traseu de ciclism care a pornit din Zvolen (Slovacia) spre București trecând prin Budapesta, Arad și Sibiu.
Plantarea Copacului Păcii s-a încheiat cu schimbarea gărzii și depunerea de flori la Mormântul Eroului Necunoscut.
Proiectul „Tree of Life” / „Copacul Păcii” comemorează nu doar sacrificiul soldaților obișnuiți, ci și victimele dezastrelor naturale și biologice. Din 2018, proiectul a fost implementat în 15 țări de pe patru continente. Copacul Păcii plantat la București este al 29-lea din cadrul proiectului. Un Copac al Păcii a fost plantat la Zvolen, Republica Slovacia, în septembrie 2021, în memoria Regelui Mihai I al României.
Vezi și:
Foto credit: Ministerul Apărării Naționale / cpt. Cristian Păduraru
Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews