Conferință teologică la Arad

Cu binecuvântarea Înalt Preasfințitului Timotei, Arhiepiscop al Aradului, la inițiativa conf. dr. Cristinel Ioja, președintele Senatului Universității „Aurel Vlaicu” din Arad, pr. prof. dr. Darko Djogo de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Sarajevo a susținut miercuri, 20 martie, o conferință teologică studenților arădeni, cu tema „Iustin Popovici și Dumitru Stăniloae – contribuția lor la înnoirea teologiei dogmatice ortodoxe”.

În deschiderea manifestării, pr. prof. dr. Ioan Tulcan, decanul Facultății de Teologie din Arad, a mulțumit IPS Arhiepiscop Timotei pentru arhiereasca binecuvântare și pentru prezența sa în mijlocul participanților la această conferință. De asemenea, au fost adresate mulțumiri și domnului conf. dr. Cristinel Ioja pentru frumoasa inițiativă și pr. Ognean Plavsic, protopopul sârbesc al Aradului. Odată cu prezentarea invitatului, pr. Ioan Tulcan a apreciat vizita sa ca un semn și simbol al deschiderii dintre cele două Biserici Ortodoxe surori.

Conferința, susținută în limba română de pr. prof. Darko Djogo, a surprins în chip deosebit apropierea dintre cei doi mari teologi ai secolului al XX-lea, Iustin Popovici și Dumitru Stăniloae, prin identitatea biografiilor lor, cât și prin gândirea lor, profund ancorată în spiritul Părinților Bisericii. Autorul a povestit participanților că a ajuns să învețe limba română plecând tocmai de la nevoia de a înțelege mai bine teologia părintelui Stăniloae. De aceea, prof. Djogo consideră că elaborările teologice ale părintelui Stăniloae se diferențiază în contextul teologiei academice tocmai pentru faptul că ele îmbracă o haină poetică. Manifestarea academică s-a încheiat cu un viu dialog, de o jumătate de oră, între conferențiar și participanți care, în încheiere, l-au aplaudat frenetic.

Comentarii Facebook


Știri recente