Studenții teologi, seminariștii și elevii de la mai multe licee albaiuliene au participat la conferința inedită pe marginea temei „Valentine’s Day și provocările contemporane ale sexualității”, organizată în Aula Mare a Facultății de Teologie din Alba Iulia, informează „Ziarul Lumina”.
Conferința a debutat cu referatul pr. prof. univ. dr. Emil Jurcan, decanul Facultății de Teologie, intitulat „Lupercalia – sexualitatea criptică din spatele zilei Sfântului Valentin”, care, după o abordare istorică a contextului vieții Sfântului Valentin, a schițat o perspectivă comparată de istoria religiilor între sărbătoarea Sfântului Valentin și Lupercalia, sărbătoarea romană păgână apropiată ca dată. Finalul prelegerii a fost rezervat analizei semnificațiilor celor două sărbători în actualitate, subliniindu-se faptul că sărbătoarea creștină a degenerat dintr-una a iubirii, a frumuseții și curăției vieții creștine într-una a sexualității, a erotizării și bagatelizării sentimentului suprem al dragostei.
Lect. univ. dr. Georgeta Orian de la Facultatea de Istorie și Filologie a Universității „1 Decembrie 1918” Alba Iulia a conferențiat pe tema „Dragobete – semnificații mitice și simbolice”, în care a evidențiat traseul migrării între Dragobete (24 februarie), o contraofensivă autohtonă la „Valentine’s Day”, și recent importata sărbătoare occidentală a Sfântului Valentin (14 februarie).
O altă prelegere s-a referit la „Educația sexuală în școli”, structurată pe trei capitole: aspecte istorico-juridice (în plan național și european), analiza conținuturilor programei „Educație pentru sănătate” și aspecte pedagogice și psihologice. Au fost înfățișate câteva repere ale evoluției proiectului „Educație pentru sănătate”, introdus ca disciplină opțională în 2004, și care în ultimii ani se dorește a fi statuat ca obligatoriu în școlile românești. Tot aici au fost exemplificate câteva rezoluții din spațiul european care presează în direcția introducerii obligatorii a educației sexuale începând cu clasele primare și au fost oferite exemple negative, chiar eșecuri ale acestei practici în unele state occidentale. Analiza conținuturilor programei disciplinei a relevat existența unor grave erori științifice și pedagogice, prin generalizări periculoase, prin prezentarea inexactă și incompletă a riscurilor presupuse de diferite măsuri contraceptive și, mai ales, prin catalogarea ca normale a unor deviații de comportament sexual, printre care și homosexualitatea. Finalul a fost rezervat evidențierii câtorva aspecte psihologice, de abordare particulară a copilului și adolescentului, care sunt neglijate în programa în discuție. Analiza s-a dorit un semnal de alarmă față de elementele deficitare ale programului „Educație pentru sănătate”, care, pentru a deveni obligatoriu, se impune a fi revizuit.
Îndemn la o viață curată
Psihologul Mirela Ghircău, de la Centrul de Sănătate Mintală pentru Copii și Adolescenți Alba Iulia, a prezentat referatul „Dragoste sau sex?”, subliniind diferențele între dragoste și sex. Pr. lect. univ. dr. Lucian Colda, de la Facultatea de Teologie din Alba Iulia, a prezentat referatul „Valoarea trupului în teologia Sfinților Părinți”, iar teologul Alexandru Covaci, reprezentant al Fundației „Arsenie Boca”, filiala Alba Iulia, a prezentat, sub genericul „Studiu de caz: feedback-ul educației sexuale în școlile din Alba Iulia”, experiența sa de voluntar în cadrul unui program național de responsabilizare a tinerilor față de debutul vieții sexuale. Acesta a împărtășit încrederea în posibilitatea recuperării valorilor morale în rândul generațiilor tinere, cu condiția de a nu-i judeca pripit pe adolescenți, ci de a-i apropia, de a le oferi șansa înțelegerii drepte a lucrurilor.
Conferința s-a încheiat cu răspunsuri la întrebările adresate din public și cu intervenții ale unor dascăli de teologie albaiulieni, care au adresat tinerilor prezenți îndemnul la o viață curată, trăită în castitate și în bucuria relației cu cel iubit, după modelul definit magistral de părintele Arsenie Boca: „feciorie până la căsătorie și fidelitate până la moarte”.