Conferința Ipostaze interpretative ale muzicii psaltice

Zilele acestea, la Centrul eparhial din Galați s-a desfășurat conferința „Ipostaze interpretative ale muzicii psaltice”.

Evenimentul a fost organizat de Arhiepiscopia Dunării de Jos și Corul de muzică psaltică „Ortodoxia”. Lucrările au fost deschise de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Casian și au continuat cu prezentarea unor elemente de teorie psaltică, fiind evidențiate și personalități care au contribuit la dezvoltarea muzicii psaltice în Eparhia Dunării de Jos.

Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Casian a vorbit despre importanța muzicii psaltice evidențiind faptul că muzica bisericească este harpă înălțătoare către Dumnezeu.

„Ce frumos este faptul că Dumnezeu Fiul S-a întrupat în armoniile cântărilor corurilor îngeresc. Cerul a coborât pe pământ pe Mântuitorul în armonie. Ca să fie armonie între cer și pământ trebuie să fie armonie în noi înșine”, a spus Înaltpreasfinția Sa după cum ne informează TRINITAS TV.

La conferință au participat membrii corului de muzică psaltică „Ortodoxia”, elevi și profesori de muzică din cadrul Seminarului Teologic „Sfântul Apostol Andrei” din Galați, studenți teologi și cântăreți bisericești.

În cadrul lucrărilor au fost prezentate și cărți vechi de muzică psaltică, publicate de Macarie Ieromonahul în anul 1823, între acestea numărându-se „Anastasimatarul”, „Irmologhionul-Catavasier” și „Teoreticonul”. Totodată s-a făcut și un studiu asupra „Antologhionului” – un manuscris aflat în fondul de carte veche al Arhiepiscopiei Dunării de Jos.

Comentarii Facebook


Știri recente