Conferinţă cu tema „Biserica, prietena şcolii mele“

La Biserica „Sfântul Pantelimon“-Foişorul de Foc din Bucureşti a avut loc miercuri seara, 18 februarie, o conferinţă cu tema „Biserica, prietena şcolii mele“, informează Ziarul Lumina. La întâlnire au participat preoţi, profesori de religie, directori de şcoală, precum şi alte persoane interesate de situaţia disciplinei religie în sistemul de învăţământ public românesc.

Conferinţa „Biserica, prietena şcolii mele“, organizată de Departamentul pentru copii şi tineret „Ateneul Sfântului Pantelimon“ al locaşului de cult amintit, a abordat noua situaţie privitoare la statutul orei de religie, dar şi la intensificarea demersurilor de a diminua prezenţa elevilor la această disciplină şi amplificarea atacurilor împotriva Bisericii Ortodoxe Române în calitate de exponent al religiei majoritare din ţara noastră. În deschidere, părintele Bogdan-Aurel Teleanu, coordonatorul Departamentului pentru copii şi tineret „Ateneul Sfântului Pantelimon“, a comparat lupta împotriva participării la ora de religie din zilele noastre cu lupta ideologiei ateist-comuniste din Rusia şi din ţările foste comuniste.

„Marea problemă a acestei ideologii este că – după tiparul instaurării regimului comunist în Rusia şi, ulterior, în alte ţări vecine, printre care şi România – se urmăreşte de fapt diminuarea prezenţei Bisericii Ortodoxe Române în spaţiul public românesc pentru a face loc unui discurs public care să elimine cât mai mult din societatea românească, în general, şi din sufletul tineretului, alternativa credinţei în Dumnezeu“, a spus părintele Bogdan-Aurel Teleanu.

În continuare, doamna Julieta Mihăilescu, directorul Şcolii gimnaziale „Maica Domnului“ din Bucureşti, a spus că „educaţia fără spiritualitate înseamnă şcoală fără suflet“, iar ora şi profesorii de religie sunt „liantul dintre Şcoală şi Biserică“. De asemenea, părintele protoiereu Ioan Popescu, de la Protopopiatul Sector 2 Capitală, a arătat că Biserica şi Şcoala sunt „două instituţii-surori“. Profesorul de religie Dumitru Gabor de la Şcoala gimnazială „Maica Domnului“ a prezentat proiectele organizate de această şcoală împreună cu Parohia „Sfântul Pantelimon“-Foişorul de Foc, subliniind: „Cu cât colaborarea dintre Biserică şi Şcoală va cunoaşte o intensificare în viitor, cu atât mai mult ora de religie nu va putea fi ştearsă definitiv din catalog“.

La finalul întâlnirii, părintele Bogdan Teleanu a precizat că ateismul nu a pierit odată cu comunismul, ci continuă prin lupta împotriva religiei. „Nimeni n-are dreptul să închidă ochii în faţa modului în care ateismul a îmbrăcat în mod disimulat haina societăţii civile seculariste contemporane pentru a face propaganda unei ideologii din cauza căreia bătrânii noştri au avut atât de mult de suferit în puşcăriile comuniste şi împotriva căreia atâţia tineri au murit luptând la revoluţia din 1989“, a concluzionat părintele Teleanu.

Comentarii Facebook


Știri recente