Conferinţa administrativă a preoţilor din cadrul Protoieriei Sector 6 Capitală

La Biserica Sfânta Vineri – Drumul Taberei a avut loc luni, 16 februarie 2015, conferinţa administrativă a preoţilor din cadrul Protoieriei Sector 6 Capitală. Şedinţa a fost prezidată de către Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, în calitate de delegat al Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul României. La eveniment a fost prezent şi Preacuviosul părinte Arhimandrit Veniamin Goreanu, Consilier eparhial la Sectorul administrativ-bisericesc al Arhiepiscopiei Bucureștilor şi părintele protoiereu Costel Burlacu, Protopopiatul Sector 6 Capitală.

În cadrul întrunirii au fost discutate mai multe aspecte pentru intensificarea activităţilor misionar-pastorale şi culturale ale parohiilor din cadrul Protoieriei Sector 6 Capitală; a fost format grupul de iniţiativă pentru înfiinţarea filialei sector 6 a Asociaţiei Părinţilor pentru ora de religie; au fost planificate catehezele pe primul semestru (ianuarie-iulie) al anului 2015. De asemenea, au fost purtate discuţii cu reprezentanţii departamentelor de tineret din cadrul parohiilor din protoierie. Totodată, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel a fost lansat site-ul Protoieriei Sector 6 Capitală (www.protoieriasector6capitala.ro).

Pe lângă aspectele administrative a fost subliniată și necesitatea intensificării vieții duhovniceşti din parohii. Astfel, în timpul Postului Mare, Canonul Sfântului Andrei Criteanul și Liturghia Darurilor înainte sfințite trebuie să fie săvârșite în toate bisericile Protoieriei.

Slujitorii sfintelor altare au fost felicitați pentru realizările din ultimul an și s-a discutat asupra lucrurilor care necesită îmbunătățiri.

„Noi trebuie să ne raportăm la Dumnezeu. Cât de mult înseamnă o biserică unde oamenii ştiu ce trebuie să facă, unde oamenii sunt catehizaţi, unde oamenii ascultă cu atenţie Liturghia, unde nu este dezordine. Ordinea din Biserică şi grija pe care un preot o are faţă de credincioşi arată cât este el de preocupat de misiunea preoţească. Acestea sunt câteva gânduri pe care am vrut să le spun cu încredinţarea că acolo unde putem îndrepta lucrurile trebuie să le îndreptăm şi în parohiile Protoieriei Sectorului 6 din Bucureşti şi în alte locuri, repet, nu pentru oameni, ci în primul rînd pentru Dumnezeu“, a spus PS Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

Vă îndemn ca să puneţi la suflet această dragoste pe care trebuie să o avem faţă de Biserică

Episcopul Vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul i-a îndemnat pe preoţi să aibă o mai mare dragoste faţă de Biserică şi faţă de Mântuitorul Hristos.

„Să ştiţi că starea bisericilor arată cât de mult ţine preotul la ea şi cât de mult doreşte să îl slujească pe Mântuitorul Hristos. Felul cum arată Biserica, cum este îngrijit Sfântul Altar, cum arată veşmintele pe care le purtăm arată cât de mult îl iubim noi pe Dumnezeu. Aproape că nu este nevoie să spui nimic când intri într-o biserică, îţi dai seama dacă preotul acela este aproape prin slujirea lui de Dumnezeu sau nu. Sfântul Vasile cel Mare purta veşminte modeste, sigur negre, aşa cum poartă slujitorii bisericii în general şi mai ales monahii, dar când slujea Sfânta Liturghie, şi sunt mărturii că slujea de cel puţin patru ori pe săptămână, avea veşminte cusute cu fir de aur. El chiar spune: Eu slujesc Împăratului celui fără de moarte şi înaintea Lui nu mă pot prezenta oricum. Deci, aceasta este şi atitudinea pe care trebuie să o avem noi faţă de slujire, faţă de Biserică, faţă de Mântuitorul pentru că Lui de fapt slujim. Noi nu slujim oamenilor, iar dacă slujim oamenilor ne luăm răsplata de la oameni, care se consumă aici, în lumea aceasta şi nu va mai fi răsplătită dincolo. Vă îndemn ca să puneţi la suflet această dragoste pe care trebuie să o avem faţă de Biserică”, a spus Preasfinţia Sa.

Intensificarea activităţilor misionare, culturale şi administrative

De asemenea, Preacuviosul Părinte Arhimandrit Veniamin Goreanu, Consilier eparhial la Sectorul administrativ-bisericesc al Arhiepiscopiei Bucureștilor a apreciat intensificarea activităţilor misionare, culturale şi administrative la nivelul parohiilor din Protoieria Sector 6 Capitală: „Constatăm că au fost realizate lucruri foarte frumoase într-o perioadă scurtă de timp, mai ales privind partea de organizare şi buna administrare a protoieriei, dar şi a parohiilor la care slujiţi dumneavoastră. Din experienţa şi vizitele făcute pe teren am observat că cei mai mulţi dintre dumneavoastră v-aţi implicat cu toată dăruirea, apreciez lucrul acesta, apreciez că s-au intensificat activităţile misionare, culturale, dar se vede şi o lucrare administrativă dinamică care arată dragostea dumneavoastră faţă de Biserică. (…) Există o bună comunicare şi aici ţin să-i mulţumesc părintelui protopop Costel Burlacu pentru faptul că împreună cu toţi ceilalţi colaboratori de la Protoierie au răspuns prompt tuturor solicitărilor Centrului Eparhial, iar atunci când am avut unele activităţi comune ne-am bucurat de prezenţa şi participarea dumneavoastră, a preoţilor”.

Site-urile suntextrem de necesare astăzi

La finalul şedinţei administrative au urmat luările de cuvânt. Părintele Ştefan Buchiu, Decanul Facultăţii de Teologie din Bucureşti şi preot paroh la biserica Adormirea Maicii Domnului Militari I a subliniat importanţa şi necesitatea mijloacelor moderne de comunicare de care Biserica trebuie să se folosească în activitatea ei.

„Dimensiunile activităţii misionare ale Bisericii se amplifică an de an şi dacă noi nu facem un efort efectiv nu putem ţine pasul cu ele. Ne dăm seama de lucrul acesta, dar sunt lucruri care ne ajută şi pe noi, iată un site ca acesta al protoieriei care este de natură să promoveze; şi site-urile noastre pe care le avem la parohii şi care sunt extrem de necesare astăzi. Activitatea preotului seamănă foarte mult cu un aisberg, din care se vede doar o mică faţă. Partea mai adâncă, adică activitatea de zi cu zi a preotului nu este de multe ori vizbilă. Deci, fiecare preot dacă îl are judecător pe Hristos în faţa lui, nu doar când slujeşte, ci de dimineaţa până seara, atunci el chiar este responsabil”, a spus părintele Ştefan Buchiu.

Asociaţia Părinţilor Ortodocşi – necesară pentru susţinerea orei de Religie

„Cu ajutorul lui Dumnezeu, astăzi a avut loc o conferinţă administrativă a Protoieriei Sector 6 la care am avut bucuria ca delegat al Preafericitului Părinte Patriarh Daniel să fie Preasfinţitul Timotei Prahoveanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor împreună cu părintele Consilier Administrativ, părintele Veniamin Goreanu. Pe ordinea de zi a acestei întâlniri a fost în primul rând lansarea site-ului Protoieriei Sectorului 6. Un alt subiect care s-a dezbătut a fost înfinţarea Asociaţiei Părinţilor Ortodocşi, asociaţie atât de necesară acum pentru susţinerea orei de Religie. Totodată, preoţii din protoierie au discutat şi s-a evaluat activitatea cercurilor pastorale. De asemenea, s-au discutat şi problemele administrative ale fiecărei parohii astfel încercând să găsim soluţii pentru toate problemele pe care le avem şi totodată pentru intensificarea tuturor activităţilor sociale, şi în mod deosebit a activităţilor cu tinerii în baza celor 10 programe pe care le avem de la Centrul Eparhial. Nădăjduim, cu ajutorul lui Dumnezeu, că această întâlnire a conferinţei administrative să aducă un plus de curaj şi de elan pentru preoţii din cadrul protoieriei noastre”, a mărturisit părintele Protoiereu Costel Burlacu.

www.protoieriasector6capitala.ro

Prin lansarea site-ului Protoieriei Sector 6 Capitală (www.protoieriasector6capitala.ro) se doreşte eficientizarea procesului comunicării între Protoierie şi parohiile arondate, precum şi prezentarea tuturor evenimentelor bisericeşti, pastoral misionare, cultural filantropice desfăşurate în cadrul parohiilor din cuprinsul protopopiatului. De asemenea, prin intermediul site-ului vor fi mediatizate principalele evenimente care îl au în prim plan pe Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române în calitate de Arhiepiscop al Bucureştilor, Mitropolit al Munteniei şi Dobrogei şi Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române.

Comentarii Facebook


Știri recente