Concurs Naţional de Muzică Psaltică. Prima etapă s-a desfăşurat în Capitală

La Bucureşti s-a desfăşurat în 11 februarie 2017 prima ediţie a Concursului Național de Muzică Psaltică. Competiţia se adresează Seminariilor și Liceelor Teologice Ortodoxe din Patriarhia Română.

Concursul a avut loc la Colegiul Matei Basarab și a fost câstigat de seminariștii din Buzău. Aceştia au concurat cu tinerii din Galați și din Târgoviște.

Fiecare grup coral a interpretat patru cântări: prima a fost impusă de juriu, iar trei au fost la alegere.

Informaţii suplimentare aflăm din declaraţia pentru Radio Trinitas a profesorul Nicolae Ghiorghiță, președintele juriului.

Juriul a avut anumite criterii: acela al omogenităţii, respectării unei autenticităţi, al stilisticii, cât de mult dirijorul şi membrii corului reuşesc să se apropie de materialul original etc. Seminarul din Buzău a câştigat pe toate aceste planuri pe care le-am amintit. Membrii corului au reuşit să reconstruiască creaţii care au fost compuse acum mai bine de un veac şi jumătate.

Pe tot parcursul lunii februarie, în alte cinci centre zonale se vor organiza etape ale acestui concurs. Grupurile câștigătoare vor participa la etapa națională din 1 aprilie care va avea loc la Universitatea Națională de Muzică din București.

Foto credit: Ziarul Lumina

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns


Știri recente