Concert de cântări religioase la Iași

La Catedrala mitropolitană din Iași a avut loc duminică, 27 mai, un concert de cântări religioase. Repertoriul a fost susținut de Corul bărbătesc ‘Mitropolitul Iosif Naniescu’, al Facultății de Teologie Ortodoxă din Iași.

Facultatea de Teologie Ortodoxă ‘Dumitru Stăniloae’ a Universității ,,Al. I. Cuza’ din Iași și Mitropolia Moldovei și Bucovinei au organizat, în urmă cu două zile, concertul ‘Să se umple gurile noastre’, ajuns la cea de-a treia ediție. Evenimentul s-a derulat cu binecuvântarea Înalt Preasfințitului Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, cu prilejul sfârșitului anului universitar. Au participat, după cum ne informează Ziarul Lumina, Ed. Moldova, pr. prof. dr. Ion Vicovan, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă ‘Dumitru Stăniloae’ din Iași, protos. Hrisostom Rădășanu, consilier al Sectorului Învățământ al Arhiepiscopiei Iașilor, cadre didactice de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Iași și numeroși credincioși. ‘Studenții, înainte de a intra la ultimele examene din acest an, au găsit de cuviință să mulțumească lui Dumnezeu pentru ajutorul oferit, prin cântare de laudă. Titlul acestui concert, ‘Să se umple gurile noastre’, este o rugăciune care se cântă în cadrul Sfintei Liturghii, după împărtășirea credincioșilor. În cazul studenților, această sintagmă trimite la un alt înțeles, întrucât Domnul i-a luminat pe aceștia și le-a împărtășit din cuvântul adevărului Său descoperit în cadrul orelor de curs’, a spus pr. Gabriel Nastasă, dirijorul corului și asistent suplinitor la disciplina Muzică bisericească și Ritual, în cadrul Facultății de Teologie Ortodoxă din Iași. Corul a avut la acest concert 44 de studenți din toți anii de studiu ai facultății.

Repertoriul a cuprins cinci lucrări psaltice, intercalate cu alte nouă cântări muzicale corale pe mai multe voci. ‘Am avut bucuria să beneficiem de aportul important al arhidiaconului Florin Guzgă, care ne-a ajutat, interpretând solo două partituri corale. A fost o atmosferă frumoasă de rugăciune, de mulțumire și de laudă adusă lui Dumnezeu, Maicii Domnului și sfinților bineplăcuți Celui Preaînalt. Pr. prof. dr. Ion Vicovan a adresat la final câteva gânduri celor de față, iubitori de muzică bisericească’, a adăugat pr. Gabriel Nastasă.

Comentarii Facebook


Știri recente