Comemorarea ctitorului bisericii din Bucerdea Vinoasă, Alba

Duminică, 15 februarie, la Biserica „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil“, Parohia Bucerdea Vinoasă, Protopopiatul Alba Iulia, a avut loc o manifestare de comemorare a ctitorului bisericii, avocat dr. Ioan Pop, informează Ziarul Lumina. De asemenea a fost oficiată o slujbă de pomenire pentru acesta. Acest eveniment a avut loc în contextul aniversării a nouă decenii de la construirea şi târnosirea acestui locaş de cult, conform celor precizate de parohul Nicolae Bolea.

Ctitorul bisericii, Ioan C. Pop s-a născut în Bucerdea Vinoasă, pe 1 februarie 1880. S-a implicat activ în lupta naţională, fiind urmărit de autorităţi şi arestat în repetate rânduri. Împreună cu tinerii intelectuali din Partidul Naţional Român, continuă eforturile pentru acceptarea candidaţilor români ca deputaţi în Parlamentul de la Budapesta. Urmare acestor eforturi, Alexandru Vaida Voevod şi Iuliu Maniu au devenit deputaţi. În 1910 s-a stabilit în Alba Iulia, unde a fost avocat dar şi animator al vieţii româneşti şi a Partidului Naţional în zonă. După întoarcerea din primul război mondial, la 14 noiembrie 1918, a fost ales membru în Partidul Naţional Român din Alba Iulia, contribuind substanţial la pregătirea şi organizarea Marii Uniri Naţionale de la 1 Decembrie 1918.

La 2 Decembrie 1918 a fost ales membru al Marelui Sfat Naţional şi deputat bisericesc sinodal al Mitropoliei Ortodoxe din Ardeal.

La 11 ianuarie 1919 a fost numit primul prefect al judeţului Alba. A îndeplinit şi alte funcţii: director al Băncii Agrare din Cluj, director general al Întreprinderilor Forestiere Cluj, deputat al judeţului Alba, preşedinte al Partidului Naţional Român din judeţul Alba, iar în 1926, 30 noiembrie, a fost ales preşedintele Partidului Naţional Ţărănesc din judeţul Alba.

Datorită demersurilor sale, în calitate de prefect, în luna mai 1929, Alba Iulia a devenit reşedinţă de judeţ, transferându-se Prefectura de la Aiud la Alba Iulia. A ocupat şi funcţia de ministru-secretar de stat în Ministerul de Interne (1929-1933).

După 1945, în mai multe rânduri a fost arestat şi internat în penitenciarul de la Aiud. În noaptea de 5/6 mai 1950 a fost din nou arestat şi închis la Penitenciarul din Sighet încadrat conform decizii nr. 334/1951. Cu toate că a murit în Penitenciarul din Sighet (la sfârşitul lunii februarie 1953) condamnarea i-a fost majorată cu 60 luni conform deciziei M.A.I. nr. 559/6 august 1953. Nu se ştie unde a fost înmormântat trupul vrednicului creştin din Bucerdea Vinoasă, dr. Ioan C. Pop.

Comentarii Facebook


Știri recente