Colocviu despre arta brâncovenească la Buzău

În perioada 11-13 august 2014, la Buzău, se va desfășura Colocviul „Arta brâncovenească – moștenire bizantină și ethos românesc în tradiția ortodoxă”. Evenimentul, organizat de Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei, prin Sectorul Patrimoniu și construcții bisericești, va avea loc la Centrul eparhial din Buzău, după cum ne-a transmis Dragoș Olteanu. În continuare, redăm programul și invitații:

11 august 2014

09:00 Acatistul Sfinților Martiri Brâncoveni, în Catedrala Arhiepiscopală „Înălțarea Domnului”, cu participarea Coralei „Neagu Ionescu”, dirijată de Dl Gianin Oprea;

10:00 Cuvânt de deschidere al Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ciprian;

10:30 Deschiderea Atelierului de creație;

10:30 Arta sacră – formă conștientă a trăirii și mărturisirii Logosului – conferențiază Dl Asistent Univ. Mihai Coman;

11:00 Coffee break;

11:30 Biserici brâncovenești – mărturii de spiritualitate, între tradiție și modernitate – conferențiază Dna Profesor Dr Mihaela Palade;

12:20 Sesiune de întrebări;

13:30 Pauza de prânz;

16:00 Vizitarea bisericii „Adormirea Maicii Domnului” de la fosta Mănăstire Bordești – pictură de Pârvu Mutu, a bisericii fostei Mănăstiri „Adormirea Maicii Domnului”-Râmnicu Sărat, ctitoria Sfântului Voievod Constantin Brâncoveanu și a Stolnicului Mihail Cantacuzino – pictură de Constantinos, Ioachimos și Pârvu Mutu, precum și a bisericii „Înălțarea Domnului” de la fosta Mănăstire Băbeni – pictură de Ioachimos.

12 august 2014

08:30 Atelier de creație;

09:00 Ethosul și manifestarea lui în tradiția bisericii – meșteșuguri și expresie poetică populară metamorfozate în viața Bisericii – conferențiază Dl Profesor Expert Restaurator Ștefan Ionescu;

10:15 Coffee break;

10:45 Arta sacră și devenirea creștină – tipologii (soțul, părintele, voievodul, martirul…) – conferențiază Dna Psiholog Nicoleta Vascan;

11:30 Sesiune de întrebări;

13:30 Pauza de prânz;

16:00 Vizitarea bisericii „Sfântul Ierarh Nicolae” de la Bâscenii de Jos, a bisericii „Intrarea Maicii Domnului în Biserică” de la Ciuta și a bisericii „Soborul Sfinților Voievozi Mihail și Gavriil” de la Schitul „Sfinții Arhangheli”-Berca, pictură de Pârvu Mutu.

13 august 2014

10:00 Paraclisul Sfinților Martiri Brâncoveni – oficiat în Catedrala voievodală „Adormirea Maicii Domnului”, cu participarea grupului psaltic „Sfântul Ioan Damaschin”, dirijat de Pr. Arhid. Alexandru Bârsan;

11:00 Încheierea atelierului de creație;

11:30 Cuvântul de încheiere al Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ciprian și acordarea diplomelor de participare.

Participanții la colocviu și la atelierul de iconografie și meșteșuguri:

Dna Profesor Dr Mihaela Palade

Dl Profesor Expert Restaurator Ștefan Ionescu

Dl Asistent Univ. Mihai Coman

Dl Asistent Univ. Alexandru Nicolau

Dl Restaurator lemn policrom Andrei Deac

Dl Pictor Daniel Poterașu

Dl Pictor Claudiu Opaina

Dl Pictor Cristian Panțu

Monahia Casiana Paiu

Monahia Eufrasia Crăciun

ATELIERUL DE CREAȚIE

1. Atelierul de iconografiere din nou se va materializa în patru etape corezpunzătoare celor două zile alocate colocviului de artă brâncovenească. Tehnicile în care se va lucra sunt: frescă, tempera pe lemn și mozaic.

Prima etapă – 11 August

Prezentarea sistemului plastic bizantin. Se vor puncta modul în care funcționează elementele plastice (linie, culoare), precum și legătura organică dintre instrumentarul plastic și funcționalitatea icoanei.

Discursul se va fundamenta pe planșe desenate, realizate în timpul susținerii, pentru a sublinia calitatea și coerența sistemului plastic bizantin.

A doua etapă – 11 August

Pictorii participanți vor realiza desenul pregătitor pentru câte o icoană a Mântuitorului Hristos, a Maicii Domnului sau a unor sfinți.

A treia și a patra etapă – 12 August

Se vor picta fondul și veșmintele icoanei începute, precum și chipul și mâinile persoanelor sfinte iconizate.

2. Atelierul de restaurare va urmări realizarea unor demonstrații de restaurare a unor icoane brâncovenești aflate în patrimoniul Muzeului eparhial al Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei.

3. Atelierul de meșteșuguri va prezenta publicului cum se realizează metanierele, veșminte monahale și scoarțe. Pe parcursul celor două zile de desfășurare se vor prezenta diferitele etape necesare realizării fiecărui obiect, cum ar fi: torsul, urzitul, țesutul și împletitul.

Pe tot parcursul atelierului vor avea loc discuții care vor urmări explicarea demersului și a opțiunilor plastice sau meșteșugărești.

Comentarii Facebook


Știri recente