Clericii din Arhiepiscopia Bucureștilor s-au întrunit în conferinţă de toamnă pe tema Anului comemorativ 2022

Prima sesiune a conferinţei pastoral-misionare de toamnă a clericilor din Arhiepiscopia Bucureştilor a avut loc luni la Palatul Patriarhiei din Capitală.

Evenimentul a reunit preoţii din protopopiatele din Capitală şi din judeţul Ilfov, inclusiv preoţii de caritate, preoţii misionari din unităţile de învăţământ, preoţii militari şi preoţii slujitori la cimitirele de stat.

Tema întrunirii a fost „2022 Anul comemorativ al sfinţilor isihaşti Simeon Noul Teolog, Grigorie Palama şi Paisie de la Neamţ”. 

Patriarhul Daniel a deschis conferinţa prin cuvântul „Rugăciunea neîncetată dăruiește creştinului pacea, bucuria şi lumina slavei taborice a Preasfintei Treimi”.

Diaconul Mihai‑Iulian Grobnicu, inspector eparhial în cadrul Sectorului învățământ și activități cu tineretul al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a susţinut primul referat care a fost intitulat „Rugăciunea, vreme a descoperirii dumnezeiești, în învățătura Sfântului Simeon Noul Teolog”.

„Pentru Sfântul Simeon Noul Teolog, discursul teologic trebuie să fie unul trăit şi să aibă la bază o întâlnire, o vedere. Pentru a vorbi despre Dumnezeu, trebuie să-L cunoaştem, iar cunoaşterea trebuie să fie făcută doar în urma unei întâlniri”.

„Pentru sfânt, această prezenţă divină constantă trebuie să fie conştientizată în mod real de omul curăţit de patimi şi acest lucru evidenţiază un fapt marcant în teologia sa şi este de altfel un punct central în spiritualitatea creştină, anume că Dumnezeu, inclusiv după Întruparea Fiului Său, nu încetează să se descopere fiecărui om, indiferent de epocă, la fel cum a făcut-o în faţa contemporanilor Mântuitorului Iisus Hristos”, a subliniat Diac. Mihai‑Iulian Grobnicu.

Următoarea prelegere a aparţinut diaconului Florin‑Ciprian Petre, secretar patriarhal în cadrul Biroului de presă și relații publice al Patriarhiei Române, care a vorbit despre „Metodele pre‑palamite și sinteza Sfântului Grigorie Palama”.

„Sfântul Grigorie Palama ne spune că rugăciunea nu este o chestiune intelectuală, ci o stare harismatică de intensă trăire, plasând astfel omul prin rugăciune în stare de neîntreruptă comuniune dialogală cu Dumnezeu în inima sa”.

„Este o certitudine aceea că monahul nu poate trăi fără rugăciunea neîncetată, căci aceasta este respiraţia vieţii sale duhovniceşti şi cea care asigură permanentizarea autenticei relaţii cu Hristos Domnul. Însă, nici mireanul nu poate avea o adevărată comuniune cu Dumnezeu dacă nu o dobândeşte prin transformarea vieţii sale în lume într-o neîncetată rugăciune”, a explicat el.

Ultima prezentare a fost cea a Pr. prof. Mihail‑Simion Săsăujan, vicar eparhial al Arhiepiscopiei Bucureștilor, pe tema „Sfântul Paisie de la Neamț și mișcarea de înnoire duhovnicească a monahismului ortodox în Țările Române, în secolul al XVIII‑lea. Context istoric și bisericesc”.

„Sfântul Paisie le cerea mereu călugărilor să facă trei lucruri în chilie: să citească Sfânta Scriptură şi cuvintele Sfinţilor Părinţi, să practice rugăciunea minţii şi, după putere, să facă metanii cu lacrimi”.

„Obişnuia să repete că dacă setea de cuvântul lui Dumnezeu, adică studiul Scripturii şi al Sfinţilor Părinţi, va scădea, atunci în locul ei vor apărea între fraţi nepăsarea, dezbinările şi slăbirea râvnei pentru Domnul”, a precizat Pr. prof.  Mihail‑Simion Săsăujan.

Participanţii au vizionat filmul „Rugăciunea, cale spre desăvârșire”, realizat de Trinitas TV.

Întrunirea a fost precedată de oficierea Sfintei Liturghii și a slujbei de Te Deum în Catedrala „Sfântul Spiridon”‑Nou – Paraclis Patriarhal din Bucureşti, de către Episcopul vicar patriarhal Varlaam Ploieşteanul.

La finalul Liturghiei, PS Varlaam i-a acordat Excelenței Sale, Nikoloz Nikolozishvili, Ambasadorul Georgiei la București, Ordinul „Sf. Ier. Antim Ivireanul”, oferit de Patriarhul Daniel în semn de apreciere pentru sporirea bunelor relații între popoarele român și georgian. Distincţia a fost oferită la încheierea misiunii diplomatice în România. 

Cea de-a doua sesiune a conferinţei pastoral-misionare de toamnă a clericilor din Arhiepiscopia Bucureştilor va avea loc marţi, în Palatul Patriarhiei, cu participarea clericilor din Protopopiatele Ploieşti Nord, Ploieşti Sud, Câmpina, Urlaţi şi Vălenii de Munte, inclusiv preoţii de caritate şi preoţii militari. 

Mai multe imagini în Galeria Foto.

Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu

Urmăriți-ne pe Twitter: @AgentiaBasilica

Comentarii Facebook


Știri recente