Cine este preotul rom care a slujit la Sfânta Liturghie bilingvă în română şi romani, oficiată de Mitropolitul Andrei

Părintele Marin Trandafir Roz care a slujit în timpul Sfintei Liturghii oficiate sâmbătă de Mitropolitul Andrei, în limbile română şi romani, este primul preot rom din judeţul Cluj.

Clericul are 27 de ani, este căsătorit, are doi copii şi a fost hirotonit în luna ianuarie 2019, iar din februarie este preot la Biserica Parohiei misionare pentru romi cu hramul „Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul” din zona Turda-Fabrici, informează Adevărul.

„Am făcut seminarul la Cluj, am locuit în cămin, pentru că nu aveam timp de navetă. În timpul facultăţii am fost un student dedicat, iar comportamentul meu a fost, zic eu, ireproşabil. Am încercat mereu să schimb percepţia oamenilor asupra romilor, parţial cred că am şi reuşit”.

„Sunt primul preot rom din Cluj şi deservesc comunităţile de romi de pe raza municipiilor Turda şi Câmpia Turzii. Această biserică e foarte importantă pentru noi, romii, dar şi românii vin aici să se roage, trăim în pace şi în bună înţelegere cu toţii”, a spus Părintele Trandafir.

Cu privire la slujba oficiată, clericul a precizat că „au fost câteva răspunsuri şi întrebări în limba romani, o parte a slujbei a fost bilingvă”.

„S-a răspuns la strană în câteva rânduri în limba romani, apoi când mi-a venit rândul la ecfonis l-am rostit în limba romani”.

Părintele rom a adăugat că în viitor vor mai fi oficiate astfel de slujbe.

„Am înţeles că o să-mi vină un text de liturghie în limba romani de la Patriarhie. Nu ştiu când, dar am înţeles că se lucrează la el. Exista unul, dar era scris de un rom ursar, că noi suntem împărţiţi în mai multe ramuri. Acum se va schimba, pentru că dialectul vorbit de ursari nu este prea cunoscut aici, de romii din Ardeal”, a spus Părintele Marin Roz.

El le-a mai menţionat reporterilor de la Adevărul că lucrează la mai multe proiecte sociale pentru comunitatea romilor din Turda şi din împrejurimi şi există posibilitatea ca acestea să fie finanţate prin fonduri UE.

Foto credit: Facebook / Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns


Știri recente