Cine este Acesta, Împăratul Slavei? De ce nu L-au recunoscut îngerii pe Unul din Treime, explică PS Timotei Prahoveanul

În predica rostită joi la Catedrala Patriarhală, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul a spus că Înălțarea Domnului ne oferă prilejul de a ne aduce aminte ce s-a petrecut la Ierusalim în acele zile, dar ne îndeamnă să reținem mai ales mesajul acestei sărbători.

Preasfinția Sa a făcut referire la prorocia făcută de Regele David privind Înălțarea Domnului prin cuvintele „Cine este Acesta, Împăratul Slavei?” (Psalmul 23:8), cuvinte rostite și la sfințirea de biserici.

„Atunci când Domnul S-a înălțat de pe pământ la cer, îngerii care păzeau porțile Împărăției s-au întrebat: ‹Cine este Acesta, Împăratul Slavei?›”, a spus Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

„Părinții Bisericii și, îndeosebi Sfântul Ioan Gură de Aur, ne spun că îngerii nu L-au recunoscut pe Cel care purta trup, pe Cel care se făcuse Om, pe Unul din Treime, Fiul lui Dumnezeu care coborâse în slavă la plinirea vremii”.

Νu pe El nu L-au recunoscut, ci pe noi, cei păcătoși

Dar, „nu pe El nu L-au recunoscut, ci pe noi, cei păcătoși pe care Mântuitorul ne-a luat întru a Sa stăpânire”, a continuat PS Timotei, redând explicația Sfântului Ioan Hrisostom.

„Așadar, pe noi nu ne recunoșteau păzitorii porților cerului, nu pe Cel care se făcuse Om din iubire față de oameni”, a subliniat ierarhul.

Preasfinția Sa a explicat mai departe că Mântuitorul a luat firea noastră precum un jug, dar nu S-a despărțit niciodată de slava dumnezeirii, iar acum, la Înălțare, „Mântuitorul s-a reîntors la Tatăl Său ca să fie mijlocitor, să fie rugător și să pregătească tuturor loc, așa cum le-a spus ucenicilor”.

„Sărbătoarea Înălțării Domnului ne îndeamnă și pe noi la înălțarea din starea în care ne aflăm, adeseori stare depărtată de Dumnezeu. Orice venire la biserică, orice participare la Sfânta Liturghie, orice ascultare a cuvintelor Sfintei Evanghelii este, de fapt, dorința de a ne înălța de la cele ale țărânei către cele de sus”, a spus Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

O despărțire plină de bucurie

La final, PS Timotei a spus că în general despărțirile sunt triste dar această despărțire a Mântuitorului de ucenici s-a făcut „cu bucurie mare”: „Astfel de despărțiri pline de bucurie sunt ale celor care au nădejde în Dumnezeu, a celor care și-L fac pe Dumnezeu prieten, a celor care înfruntă greutățile, încercările acestei lumi și mai ales moartea cu nădejdea că Mântuitorul ne va dărui tuturor viață veșnică”.

„Bucuria unei despărțiri e motivată de nădejdea unei reîntâlniri, așa cum a fost și nădejdea ucenicilor”, a subliniat ierarhul.

Urmărește integral predica aici.

După Sfânta Liturghie, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul a oficiat o slujbă de pomenire pentru eroii neamului. La eveniment a participat Patriarhul Daniel, care s-a adresat celor prezenți și le-a vorbit despre faptul că atunci când îi cinstim pe eroii neamului, cinstim demnitatea poporului român jertfelnic şi luptător.

Mai multe imagini în galeria foto.

Foto credit: Basilica.ro / Raluca Ene

Comentarii Facebook


Știri recente