Cimitirele din Biserica Ortodoxă Română vor fi sistematizate

Prima întrunire națională a responsabililor sectoarelor eparhiale care supervizează cimitirele din Biserica Ortodoxă Română a avut loc marți la Palatul Patriarhiei. Participanții au discutat despre procesul de sistematizare a cimitirelor pe baza noului regulament adoptat în acest scop de Biserica Ortodoxă Română.

Din partea Adminstrației Patriarhale au participat Părintele Diacon Alexandru Bordea, consilier patriarhal la Cancelaria Sfântului Sinod, iar Arhiepiscopia Bucureștilor a fost reprezentată de Părintele Dumitru Ștefănescu, consilier eparhial la Sectorul administrativ‑bisericesc, și de Părintele Ginel Aurelian Ivan, consilier eparhial la Sectorul cimitire, monumente și servicii funerare.

Părintele Ionuț‑Gabriel Corduneanu, vicar administrativ patriarhal, a moderat întâlnirea.

Sistematizarea „este un demers amplu, care cuprinde atât o acțiune administrativă cât și una concretă, de reparare, îngrijire, refacere a împrejmuirilor, a gărdulețelor, a elementelor degradate din monumentele funerare”, a declarat Părintele Ionuț‑Gabriel Corduneanu pentru Radio Trinitas.

El a subliniat că este nevoie să se facă aceste lucruri chiar și în cele mai modeste cimitire sătești, pentru cinstirea celor decedați.

„Noul regulament al cimitirelor, al doilea din istoria Bisericii Ortodoxe Române, are ca noutate faptul că în anexă sunt trecute principalele documente care sunt utilizate în administrarea unui cimitir, de la registrul locurilor de înmormântare până la modelul de act de concesiune, până la diferitele adeverințe și documente care sunt eliberate”, a explicat vicarul administrativ patriarhal.

Regulamentul aduce clarificări și în ceea ce privește sensul unor termeni, pentru o aplicare unitară.

„Discutăm despre modul în care, mai ales în acest An comemorativ al celor adormiți în Domnul, trebuie să se îngrijească fiecare comunitate atât de troițele, de monumentele eroilor, cât și de mormintele și monumentele unor personalități marcante trecute la Domnul din localitățile respective”, a mai spus Părintele Ionuț-Gabriel Corduneanu.

Cimitirele aflate în proprietatea eparhiilor, parohiilor sau mănăstirilor au caracter de bunuri sacre și sunt organizate conform prevederilor Statutului Bisericii Ortodoxe Române și Regulamentului cimitirelor din Biserica Ortodoxă Română.

Noul Regulament al Cimitirelor din Biserica Ortodoxă Română a intrat în vigoare în data de 11 decembrie 2020.

Anul 2021 a fost proclamat de Patriarhia Română drept Anul comemorativ al celor adormiți în Domnulvaloarea liturgică și culturală a cimitirelor.

Foto credit: Basilica.ro / Raluca Ene

Comentarii Facebook


Știri recente