Chef-ul Muntelui Athos: M-aș bucura să gătesc pentru Patriarhul României

Pe lângă numeroase personalităţi laice, Chef-ul Muntelui Athos a gătit până acum pentru patru conducători de Biserici Autocefale: Sanctitatea Sa Bartolomeu şi Patriarhii Ierusalimului, Antiohiei și Rusiei. În interviul acordat pentru Agenţia de ştiri Basilica cu prilejul Zilei Internaţionale a Bucătarilor (20 octombrie), Părintele Epifanie de la Chilia Mylopotamos a Marii Lavre s-a gândit la Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.

„M-aș bucura să gătesc pentru Patriarhul României”, a mărturisit monahul athonit.

Deşi a participat la concursuri culinare de renume mondial, iar cărţile sale de bucate se vând în milioane de exemplare, părintele Epifanie a rămas ancorat în realitatea monahală şi ne spune că „pasiunea pentru gătit provine din iubirea și sentimentul de jertfă față de aproapele”. De ce? Vă invităm să aflaţi din interviul de mai jos.

Basilica.ro: Cum aţi ales viaţa monahală? Pasiunea pentru arta culinară de unde vine? Cum se împacă cele două?

Părintele Epifanie: Nu este o alegere să devii călugăr. Este o înclinație de la Dumnezeu, adică te cheamă Dumnezeu sau trebuie să ai o înclinație. Să fii înclinat spre monahism de mic copil. Pasiunea pentru gătit provine din iubirea și sentimentul de jertfă față de aproapele. Hristos ne-a spus că pentru a fi primii trebuie să îi slujim pe toți: „Care va vrea să fie mare între voi, să fie slujitor al vostru”. Desigur, monahismul și gătitul sunt foarte compatibile.

Basilica.ro: Care este felul preferat de mâncare pe care îl gătiţi cel mai des şi care vă reprezintă?

Părintele Epifanie: Epifenelul gigant (pește) cu sos alb, cu ulei de măsline și lămâie.

Basilica.ro: Aveţi un ingredient preferat pe care îl utilizaţi des în bucătărie?

Părintele Epifanie: Condimente, în principal chimion.

Basilica.ro: Aveţi vreo rutină pe care o urmaţi de fiecare dată când vă apucaţi de gătit?

Părintele Epifanie: Desigur. Aprindem focul mai întâi, mă rog și apoi trec la gătit, în funcție de mâncare.

Basilica.ro: Există vreo diferenţă între bucătăria monahală şi cea laică?

Părintele Epifanie: Există o mare diferență. Bucătăria monahală este condusă de regulile Bisericii și trebuie să știți că monahii de pe Muntele Athos nu mănâncă deloc carne.

Părintele Epifanie a participat anul acesta, împreună cu o echipă de bucătari greci, la Jocurile Olimpice culinare desfăşurate în februarie la Stuttgart, Germania. Sursă foto: sfantulmunteathos.wordpress.com

Basilica.ro: Dacă ar fi să gătiţi pentru o persoană anume, cine ar fi?

Părintele Epifanie: M-aș bucura să gătesc pentru Patriarhul României. De altfel, am gătit deja pentru Patriarhul Ecumenic Bartolomeu, pentru Patriarhii Rusiei, Ierusalimului și Antiohiei.

Basilica.ro: Care sunt sfinţii la care aveţi mai multă evlavie?

Părintele Epifanie: Maica Domnului și Sfântul Eufrosin.

Basilica.ro: Vă puteţi descrie stilul culinar în 5 cuvinte?

Părintele Epifanie: Ingrediente pure, ulei de măsline, ceapă, sare, lămâie.

Basilica.ro: Care este cea mai mare satisfacţie pe care aţi avut-o ca bucătar?

Părintele Epifanie: Sunt mulțumit când străinii mă întâlnesc pe stradă, mă întâmpină spunând că mi-au încercat mâncărurile sau că rețetele mele de pe YouTube sunt desăvârșite.

Basilica.ro: Puteţi să ne relataţi un moment dificil din bucătărie pe care l-aţi depăşit cu ajutor divin?

Părintele Epifanie: A fost un moment foarte dificil când o oală cu supă clocotită s-a răsturnat peste picioarele mele. Am scos-o la capăt cu ajutorul Maicii Domnului.

Basilica.ro: Puteţi recomanda o reţetă rapidă pentru cititorii Basilica.ro?

Părintele Epifanie: Rapidă și gustoasă (în treisprezece minute).

Paste (penne) cu ton. Se fierb pastele, se scurg și se pun într-un castron. Se adaugă tonul și se toarnă peste ele ulei de măsline fierbinte și se amestecă foarte bine. Adăugați sare, piper, pătrunjel și amestecați. Gata de servit. POFTĂ BUNĂ.

Basilica.ro: Vă mulțumim călduros.


Părintele Epifanie, Cheful Muntelui Athos

Este poate cel mai cunoscut monah din Sfântul Munte, alături de stareţul Efrem de la Vatoped, însă pentru motive total diferite.

Cunoscător de vinuri produse din podgoriile athonite și exportate în toată Europa, părintele Epifanie este, în acelaşi timp, un bucătar talentat cu reţete internaţionale şi cel mai bun ambasador al hranei aghioritice în străinătate.

A bucurat inimi şi stomacuri în Franţa, Italia, Marea Britanie, Spania, Germania şi în alte părţi ale lumii. A gătit la restaurante cunoscute din întinsul Europei invitat de Chefi renumiţi, în timp ce cartea sa Arta culinară a Sfântului Munte a fost tradusă şi publicată în 7 limbi.

Citeşte şi: Cunoscutul Chef Akis Petretzikis l-a vizitat pe pr. Epifanie de la Mylopotamos

Sursă Foto: sfantulmunteathos.wordpress.com

Comentarii Facebook


Știri recente