Cunoscutul Chef Akis Petretzikis l-a vizitat pe pr. Epifanie de la Mylopotamos, supranumit Chef-ul Sfântului Munte

Renumitul Chef grec Akis Petretzikis a întâmpinat luna iulie pe Sfântul Munte Athos în compania părintelui Epifanie de la chilia Mylopotamos a Marii Lavre, supranumit Chef-ul Sfântului Munte.

Akis Petretzikis a câştigat în anul 2010 concursul MasterChef din ţara natală, apoi a fost protagonistul unor emisiuni culinare care i-au adus o reputaţie internaţională. De asemenea, este autorul a mai multor cărţi cu specific culinar.

Chef Petretzikis a postat pe pagina sa de Instagram o fotografie alături de părintele Epifanie, iar în descriere spune că „mâncarea nu îşi dobândeşte gustul prin mulţimea ingredientelor, ci datorită oamenilor pe care îi avem în jurul nostru”, a scris luni Akis Petretzikis pe contul lui de Instagram.

„Părintele Epifanie de la Mylopotamos este Cheful Sfântului Munte… ne-a găzduit la chilia lui, împreună cu părintele Ioachim, şi ne-a servit cu vin din producţie proprie, cu tocană de cartofi şi pepene îngheţat. Astfel înţelegi că nu mulţimea ingredientelor fac mâncarea gustoasă, ci oamenii pe care îi avem în jurul nostru! Bună ziua şi o lună bună tuturor”.

Părintele Epifanie

Este poate cel mai cunoscut monah din Sfântul Munte împreună cu stareţul Efrem de la Vatoped, însă pentru motive total diferite.

Cunoscător de vinuri produse din podgoriile athonite și exportate în toată Europa, părintele Epifanie este, în acelaşi timp, un bucătar talentat cu reţete internaţionale şi cel mai bun ambasador al hranei aghioritice în străinătate.

A bucurat inimi şi stomacuri în Franţa, Italia, Marea Britanie, Spania, Germania şi în alte părţi ale lumii. A gătit la restaurante cunoscute din întinsul Europei invitat de Chefi renumiţi, în timp ce cartea sa despre ce mănâncă şi cum se găteşte în „Grădina Maicii Domnului” a fost tradusă şi publicată în 7 limbi.

Numai de sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului de la Mănăstirea Iviron găteşte în fiecare an 2.5 tone de peşte pentru 4.000 de persoane.

Foto credit: Instagram

Comentarii Facebook


Știri recente