Ceremonial religios și militar la Sibiu

În fiecare an, pe 26 iunie, militarii de la Sibiu organizează ceremonii festive dedicate Zilei Naționale a Drapelului. În Catedrala mitropolitană din Sibiu, drapelul a fost sfințit cu aseară și înmânat astăzi pentru a fi arborat în Piața Mare, în fața Primăriei.

Slujba religioasă de sfințire a drapelului de la Sibiu a fost oficiată de Înalt Preasfințitul Laurențiu, Mitropolitul Ardealului, împreună cu preotul militar Călin Sămârgițan și cu eclesiarhul Catedralei mitropolitane din Sibiu, arhimandritul Macarie Țuțul. Drapelul a fost purtat din fața Catedralei până în fața altarului de un grup de studenți ai Academiei Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu și înmânat preotului Călin Sămârghițan, pentru a fi sfințit. După slujba religioasă, drapelul a fost păstrat până a doua zi în Catedrală.

„În această zi importantă, drapelul se coboară din locul unde stă tot timpul anului, de obicei în fața Primăriei și este sfințit de ierarh. Apoi, acest drapel sfințit se va înălța pe catarg și va rămâne arborat tot timpul anului, în centrul civic al orașului. Este o modalitate în plus de a ne arăta respectul pentru patrie dar și întrepătrunderea dintre puterea civilă și cea bisericească în conducerea neamului nostru”, a spus pr. Călin Sămârghițan potrivit mitropolia-ardealului.ro

Simbolul națiunii române

Astăzi, 26 iunie, la sărbătoarea propriu-zisă a tricolorului, IPS Mitropolit Laurențiu și preotul Călin Sămârghițan au participat la ceremonia militară din Piața Mare, prin care a fost cinstit și arborat drapelul sfințit la Catedrala mitropolitană. Au fost prezenți prefectul județului Sibiu, Ovidiu Sitterli, președintele Consiliului Județean Sibiu, Ioan Cindrea, viceprimarul Virgil Popa, comandantul Garnizoanei Sibiu, col. prof. univ. dr. ing. Ghiță Bârsan, cadre didactice și studenți ai Academiei Forțelor Terestre din oraș, ofițeri, militari și sute de sibieni. După mesajele oficialităților prezente, IPS Miropolit Laurențiu a binecuvântat drapelul, după care oficialitățile au sărutat drapelul înainte de arborarea acestuia pe catarg. Înălțarea drapelului a fost însoțită de intonarea imnului national, iar comandantul Garnizoanei Sibiu a sintetizat, în cuvântul său, istoria drapelului național.

„În 1848, tricolorul a devenit în Țara Românească însemnul național, principalul element constitutiv al drapelului de stat, guvernul revoluționar hotărând ca drapelul să aibă culorile albastru, galben și roșu, iar pe pânză să fie inscripționate cuvintele <. Înlăturat odată cu intervenția străină din toamna anului 1848, tricolorul va fi reintrodus la 1 septembrie 1863. Culorile erau redate orizantal, în ordinea roșu, galben și albastru și se vor menține așa până la 1867. Atunci, comisia însărcinată cu stabilirea drapelului țării și-a însușit propunerea lui Nicola Golescu, fostul pașoptist, ca aceste culori să fie așezate vertical în ordinea de la 1848: albastru, galben și roșu”, a spus col. Ghiță Bârsan.

Ceremonia de la Sibiu s-a încheiat cu defilarea miliarilor din detașamentul de onoare.

Comentarii Facebook


Știri recente