Cerc pastoral în Protopopiatul Sector IV Capitală

La Parohia „Manu Cavafu” din București s-a desfășurat astăzi, 19 februarie 2015, al doilea cerc pastoral organizat în acest an de Protoieria Sector IV Capitală. Întâlnirea s-a desfășurat la invitația parohului acestei biserici, Pr. Dr. Tache Sterea, profesor de misiologie și teologie dogmatică în cadrul Facultății „Patriarhul Justinian” din București, a precizat Diac. Alexandru-Vlad Mîndru.

La invitația pe care a lansat-o pentru organizarea acestui cerc pastoral, Pr. Tache Sterea a subliniat, printr-o formulă memorabilă, că „în ziua de azi, dacă nu te vezi și nu te auzi, nu exiști”, făcând trimitere la necesitatea promovării pastorației din parohii prin mijloacele mass-media. Tema cercului pastoral a fost reliefarea coordonatelor patristice ale activității din parohii, prin prisma experienței de preot a Sfântului Ioan Gură de Aur. Astfel, cercul pastoral se înscrie în problematica propusă de Sfântul Sinod al Bisericii noastre, prin declararea anului 2015 drept An omagial al misiunii parohiei și mănăstirii azi și An comemorativ al Sfântului Ioan Gură de Aur și al marilor păstori de suflete din eparhii.

Referatul principal a fost prezentat de Pr. Prof. Dr. Tache Sterea, având ca temă „Elemente pastoral-misionare în gândirea Sfântului Ioan Gură de Aur ca preot în Antiohia” și s-a bazat pe cele 90 de Omilii la Matei pe care Sf. Ioan le-a rostit în acea perioadă. Referatul a detaliat trei dimensiuni esențiale ale misiunii parohiale: dimensiunea existențială a Revelației dumnezeiești și a vieții creștine, dimensiunea personală a pastorației și a misiunii sau „pastorația personală integrală” și dimensiunea socială a pastorației și a misiunii. Mergând pe firul învățăturii Sfântului Ioan, Părintele Sterea a subliniat, apoi, că activitatea pastoral-misionară nu este doar de competența preoților, ci și a credincioșilor, în virtutea preoției universale.

Pr. Tache Sterea a arătat, în concluzii, că „în gândirea Sfântului Ioan nu poate exista un creștinism teoretic, fără efecte în social, pentru că dogma nu este teorie, ci viață după voia lui Dumnezeu. Întrucât Dumnezeu este iubire (I Ioan 4, 8), aceasta trebuie să devină nota fundamentală a relațiilor umane. Un creștinism fără o dimensiune socială evidentă își pierde atât scopul propriu, cât și identitatea. Pentru aceste motive, gândirea pastoral-misionară a Sfântului Ioan Gură de Aur este la fel de actuală astăzi ca și în timpul în care a trăit și și-a păstorit credincioșii ca preot, în locul în care ucenicii lui Hristos s-au numit pentru prima dată creștini, adică în Antiohia”.

În continuarea cercului pastoral, Pr. Prof. Gheorghe Dogaru, inspector de religie în cadrul Inspectoratului Școlar al Sectorului 4, a vorbit despre stadiul actual al dezbaterilor privind statutul orei de religie în școală. Părintele inspector a prezentat modelul de cerere pe care părinții trebuie să o completeze pentru ca elevii să participe la ora de religie în semestrul al doilea din anul școlar curent. Cererea respectivă trebuie completată de către părinți, tutori sau elevii majori și depusă la secretariatele unităților de învățământ până pe data de 6 martie.

Problemele administrative au fost prezentate de Pr. Protoiereu Ion Armași, care a amintit de faptul că, odată cu începutul Postului Mare, trebuie desfășurată în parohii colecta pentru Fondul Central Misionar.

La final, Pr. Narcis Stupcanu, secretarul Protoieriei, a vorbit despre stadiul proiectelor pentru tineri care se desfășoară în parohiile Protoieriei noastre. Cu această ocazie, a prezentat conferința pe care Arhim. Ciprian Grădinaru o va susține la biserica Eroii Revoluției în data de 3 martie și campania de donare de sânge care se va desfășura la Centrul de Transfuzie Sanguină (din str. Constantin Caracaș nr. 2, sector 1), miercuri, 4 martie, începând cu ora 8:00.

Comentarii Facebook


Știri recente