Cerc pastoral dedicat cinstirii sfintelor moaște

Marți, 16 iulie 2013, parohia cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” din comuna Urecheni, Protoieria Târgu Neamț, a găzduit întâlnirea anuală a preoților din cadrul Cercului pastoral misionar „Sfântul Pantelimon”. Printre activitățile cercului, pe lângă oficierea slujbei Vecerniei și prezentarea referatului „Sfintele moaște – dovada sfințeniei” de către pr. Grigore Andron, parohul bisericii din Urecheni, s-a numărat și sfințirea unei icoane ce-i reprezintă pe sfinții ocrotitori ai parohiei nemțene, informează „Ziarul Lumina”.

Ziua de marți, 16 iulie, a reprezentat pentru credincioșii parohiei ortodoxe din Urecheni, comunitate greu încercată de fenomenul sectar, un nou moment în care și-au putut manifesta dragostea față de credința strămoșească. Astfel, cu ocazia organizării întâlnirii anuale a preoților Cercului pastoral misionar „Sfântul Pantelimon” în parohia lor, enoriașii Bisericii „Adormirea Maicii Domnului”, alături de părintele paroh Grigore Andron, au ținut să fie sfințită de către soborul de preoți o frumoasă icoană cu postament, ce-i reprezintă pe sfinții ocrotitori ai comunității. Momentul a fost cu atât mai înălțător cu cât printre sfinții protectori ai parohiei din Urecheni se numără și Sfânta Mare Mucenică Marina, sărbătorită de Biserica noastră ieri, 17 iulie. În urmă cu trei ani, Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Urecheni a primit părticele din sfintele moaște ale Sfinților Marina, Pantelimon, Nectarie, Haralambie, Eutihie și Procopie, dar și o părticică din Sfânta Cruce, care au devenit astfel noii sfinți ocrotitori ai localității. Sfintele moaște au fost dăruite de către monahia Gherasimia Maxinoaiei, de la Mănăstirea „Nașterea Maicii Domnului” Dardiza din Atena, și au fost puse spre închinare anul trecut, cu binecuvântarea Înalt Preasfințitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei.

„Actul de mucenicie a Sfintei Marina trebuie să fie model pentru noi, cei de astăzi”

Cercul pastoral misionar „Sfântul Pantelimon” din parohia Urecheni s-a deschis cu oficierea slujbei Vecerniei, după care pr. Grigore Andron a prezentat referatul „Sfintele moaște – dovada sfințeniei”, în care a subliniat de ce binecuvântare se bucură membrii parohiei pe care o păstorește, având posibilitatea de a se închina la moaștele binecuvântate ale unor mari sfinți: „Din argumentele biblice și istorice menționate în practica Bisericii, din tâlcuirea Sfinților Părinți, precum și din nenumăratele minuni făcute de Dumnezeu prin moaștele sfinților decurge datoria oricărui creștin de a cinsti sfintele oseminte, cu atât mai mult, într-un context pluriconfesional ca cel din zona Urecheni. Cu binecuvântarea Înalt Preasfințitului Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, biserica parohiei noastre adăpostește și se bucură de o bogată comoară de moaște, a Sfinților Marina, Nectarie, Gheorghe, Procopie, Eutihie, Haralambie, Pantelimon, care au devenit protectori și rugători ai comunității. Dumnezeu ne-a lăsat să privim și să atingem moaștele Sf. M. Mucenice Marina chiar în ziua prăznuirii cinstitei sale vieți, pentru a ne întări în credință și a înțelege că motivul pentru care Biserica cinstește sfintele moaște nu este numai unul de ordin comemorativ, în amintirea martirilor sau a celorlalți sfinți ai Bisericii, ci pentru că ele conțin pecetea dumnezeiescului și sunt purtătoare de har, întrucât s-au împărtășit de slava și puterea dumnezeiască. Actul de mucenicie al Sfintei Marina trebuie să fie model pentru noi, cei de astăzi. Fie ca sfinții ocrotitori ai ținutului Urecheni, ale căror sfinte moaște se află în biserica noastră, să ne întărească în credința cea mărturisitoare a Sfintei Treimi”.

A urmat apoi cuvântul părintelui Ioan Dogaru, protopop al Protopopiatului Târgu Neamț, care a subliniat că, în Biserica Ortodoxă, Dumnezeu intervine uneori în mod excepțional, prin minuni: „Ne bucurăm că această întâlnire a Cercului pastoral misionar, aflat sub ocrotirea Sfântului Pantelimon, s-a desfășurat într-o biserică unde se află spre închinare părticele din sfintele lui moaște. Privitor la tema prezentată de părintele referent, vreau să mai menționez că sfintele moaște, din care izvorăsc mir, alături de Agheazma Mare, care se păstrează nealterată o lungă perioadă de timp, și alături de minunea coborârii Luminii Sfinte la Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim sunt minunile cele mai evidente ale dreptei credințe ortodoxe”.

La finalul întâlnirii, preoții participanți au discutat câteva probleme administrativ-pastorale.

Comuna Urecheni este situată în partea de nord-est a județului Neamț, învecinându-se la nord cu comuna Timișești, la nord-est, de-a lungul cursului râului Moldova, cu județul Iași, la sud și sud-est cu Păstrăveni, iar la vest cu Petricani. Parohia ortodoxă „Adormirea Maicii Domnului” din această localitate datează din anii 1827-1835, când a fost zidită actuala biserică, pe locul unde a fost înainte o bisericuță din lemn ce a ars în jurul anului 1827.

Comentarii Facebook


Știri recente