Centenarul Nașterii Regelui Mihai în Slovacia: Depuneri de coroane la memorialele dedicate Armatei Regale Române

Organizația slovacă Servare et Manere (latină: „Salvare și păstrare”) a depus, de Ziua Armatei Române, 25 de coroane tricolore la memorialele din Slovacia dedicate Armatei Regale Române.

Coroanele poartă Stema Casei Regale a României și comemorează eroii români care și-au dat viața pentru eliberarea Slovaciei de sub ocupație nazistă. Reprezentanții organizației au străbătut 700 de kilometri în 14 ore pentru a le depune.

Dr. Marek Sobola, directorul asociației, a onorat astfel și memoria Regelui Mihai I al României, comandantul șef al Armatei Regale Române. Gestul Majestății Sale de a ordona ieșirea din alianța cu Germania și întoarcerea armelor la 23 august 1944 a scurtat cu șase luni cel de al Doilea Război Mondial în Europa.

La eliberarea Slovaciei au luat parte aproximativ 260.000 de români din 16 divizii, un corp aerian, o brigadă a armatei de căi ferate, un regiment de tancuri și alte unități.

Deosebit de importantă a fost operațiunea Bratislava-Brno (25 martie-5 mai 1945), la care, pe lângă 266.000 de soldați sovietici, au participat și 86.000 de soldați români.

În Slovacia sunt înmormântați 10.435 de soldați ai Armatei Române. 10.384 dintre ei sunt înmormântați în Cimitirul Militar Central al Armatei Regale Române din Zvolen, 36 de în cimitirul din Stará Turá și 15 în Trenčianska Teplá.

Foto credit: Facebook / Ministerul Apărării Naționale

Comentarii Facebook


Știri recente