Centenarul Mausoleului Eroilor de la Mărășești: Program

Mausoleul Eroilor de la Mărășești, cel mai important memorial dedicat ostașilor români căzuți pe câmpurile de luptă Războiul de Reîntregire, împlinește, anul acesta, o sută de ani.

În 6 august 2023, la exact o sută de ani de la punerea pietrei de temelie, vor avea loc mai multe manifestări aniversare, sub genericul „Centenarul Mausoleului Eroilor de la Mărășești”.

Ceremoniile militare și religioase începe de la ora 10:30.

Program

10:45  Instalarea Gărzii de Onoare
11:00  Acordarea onorului militar; Intonarea Imnului României; Salve de tun
11:06  Prezentarea istoricului Mausoleului Eroilor de la Mărășești
11:12  Serviciu religios
11:20  Alocuțiuni
11:30  Depuneri coroane reprezentanți ai autorităților publice județene și centrale
11:40  Intonarea Semnalului ”Liniștea”
11:45  Defilarea Gărzii de Onoare
11:50  Moment evocator
12:10  Depuneri coroane reprezentanți ai instituțiilor publice, asociațiilor, partidelor politice.

Manifestările care marchează Centenarul Mausoleului Eroilor de la Mărășești sunt organizate de Consiliul Județean Vrancea, Muzeul Vrancei, Ministerul Apărării Naționale și Garnizoana Focșani.

Mausoleul a fost ridicat pe locul în care, în vara anului 1917, s-au desfășurat luptele de la Mărășești, soldate cu victoria trupelor române.

În confruntările de la Mărășești au murit 480 de ofițeri și 21.000 de soldați români. Mausoleul adăpostește rămășițele a peste 5000 de soldați și ofițeri, în 154 de cripte individuale și 9 cripte comune.

Mausoleul a fost inaugurat în 28 septembrie 1924, în prezența Reginei Maria și a unor înalte personalități ale timpului. După 12 ani s-au reluat lucrările de zidire la cupola monumentului, cunoscută sub numele de „Cupola Gloriei”, ale cărei basoreliefuri au fost sculptate de Ion Jalea și Corneliu Medrea.

Fresca din interior a fost pictată de Eduard Săulescu. Pe frontspiciul Mausoleului s-au înscris cuvintele „Întru Slava Eroilor Neamului” și numele localităților unde s-au purtat principalele bătălii de pe Frontul Românesc.

Foto credit: Muzeul Vrancei

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente