Centenarul Constituției României Mari: Conferință organizată de Institutul de Cercetări Juridice al Academiei Române

Academia Română organizează joi, în seria Conferințele Dalles, o prelegere despre Constituția României Mari, susținută de  prof. univ. dr. Mircea Duțu, directorul Institutului de Cercetări Juridice „Acad. Andrei Rădulescu“ al Academiei Române.

„Constituția României din 29 martie 1923 a reprezentat punctul culminant al unor evoluții de mai bine de un veac de receptare și afirmare a ideilor și valorilor constituționalismului modern și, totodată, momentul desăvârșirii unui model propriu de dezvoltare constituțională, care va marca parcursul istoric al statalității românești”, transmite Academia Română în comunicatul referitor la eveniment.

„Precedată de o amplă dezbatere națională, constituția a prefigurat și a consacrat un veritabil proiect de țară întregită, cadru de promovare a unui stat român național unitar, creator de civilizație modernă, democratic și cultural, cu o puternică vocație europeană.”

Constituția din 1923 acordat o atenție deosebită problemelor constituirii statului român modern, desăvârșirii unității naționale și consolidării României în perioada interbelică.

Prof. univ. dr. Mircea Duțu  a inițiat seria de conferințe „Tradiția constituțională și viitorul constituționalismului în România“, dedicată de Institutul de Cercetări Juridice al Academiei Române marcării Centenarului Constituției României Mari în perioada septembrie 2022–martie 2023.

Evenimentul de joi se intitulează „Constituția României Mari (1923–2023) – Proiect de țară întregită, viitor democratic și european“ și are loc, de la ora 18:00, la Sala Dalles din Bd. Bălcescu nr. 18, București.


Anul 2023 este Anul Centenar al Constituției României Întregite, dedicat adoptării Legii fundamentale care a desăvârșit proiectul de înfăptuire a statului național unitar român. Constituția din 1923 consacra principiul separării puterilor în stat și dreptul de a judeca constituționalitatea legilor.

Anul trecut a fost declarat Anul Centenar al Încoronării primilor suverani ai României Mari, Regele Ferdinand și Regina Maria, un alt act care a consolidat Marea Unire.

Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente