Basilica FOTO: 9 monumente ale Eroilor din Capitală

În ajunul Zilei Eroilor vă invităm într-un tur virtual al celor mai cunoscute monumente din București dedicate românilor care și-au jertfit viața pentru țară și credință.

Vezi și Cel mai mare monument al eroilor din România

1. Monumentul Aviatorilor

Monumentul Aviatorilor se află în centrul Bucureştiului, pe Bulevardul Aviatorilor, amintind de eroii aerului căzuţi la datorie pentru patrie.

Statuia a fost realizată din ordinul regelui Carol al II-lea, iniţial aceasta numindu-se Monumentul Eroilor Aerului. Ideea statuii Aviatorilor a aparţinut sculptorului Lydia Kotzebue în anul 1927, dar întregul proiect a fost dus la bun sfârşit de sculptorul Fekete Jozsef.

Monumentul Aviatorilor. Foto Credit: Basilica / Raluca Ene

2. Monumentul soldatului necunoscut din Parcul Carol

Monumentul este realizat de Arhitectul Gheorghe Cantacuzino. A fost construit în cinstea militanţilor revoluţionari socialişti. Ridicat după planurile arhitecţilor Horia Maicu şi Nicolae Cucu, acesta are o înălţime de 48 de metri şi a fost inaugurat în data de 30 decembrie 1963.

Monumentul soldatului necunoscut din Parcul Carol. Foto Credit: Basilica / Mircea Florescu
Monumentul soldatului necunoscut din Parcul Carol. Foto Credit: Basilica / Mircea Florescu

 

3. Monumentul Eroilor Sanitari

Monumentul Eroilor Sanitari, operă a sculptorului italian Raffaello Romanelli, se află în Piata Doctor Victor Babeș (fosta Piața Operei) din București, la intersecția Splaiului Independenței cu Bulevardul Eroilor Sanitari, în vecinătatea Operei Naționale și a Facultății de Medicină.

Monumentul Eroilor Sanitari a fost înălțat în anul 1932, și este închinat memoriei medicilor, sanitarilor, surorilor voluntare care au salvat vieți pe fronturile Primului Război Mondial.

Monumentul Eroilor Sanitari.  Foto Credit: Basilica / Mircea Florescu
Monumentul Eroilor Sanitari.  Foto Credit: Basilica / Mircea Florescu

4. Arcul de Triumf

Arcul de Triumf, construit între 1921 și 1922 după proiectul arhitectului Petre Antonescu, este simbol al victoriei României în Primul Război Mondial, acesta leagă simbolic Bucureștiul atât de vechea Romă –  civilizația care a impus arcul ca simbol al victoriei, cât și de sora latină Franța, Arcul din Paris comandat de Napoleon constituind un model pentru cel din București.

Arcul de Triumf din București semnifică însă mai mult decât victoria în Primul Război Mondial, fiind semnul unirii tuturor românilor. Pe latura de vest a monumentului stă scris textul: GLORIE CELOR CE PRIN VITEJIA ȘI PRIN JERTFA LOR DE SÂNGE AU ÎNFĂPTUIT UNITATEA NAȚIONALĂ.

Arcul de Triumf. Foto Credit: Basilica / Mircea Florescu

5. Monumentul Eroilor Revoluției

Memorialul Renașterii pe numele său complet Memorialul renașterii – Glorie Eternă Eroilor și Revoluției Române din Decembrie 1989 este un ansamblu monumental situat în Piața Revoluției (fostă Piața Palatului) din București, ridicat în memoria victimelor Revoluției române din 1989.

Autorul lucrării este Alexandru Ghilduș.

Monumentul Eroilor Revoluției, detaliu. Foto Credit: Basilica / Mircea Florescu
Monumentul Eroilor Revoluției, detaliu. Foto Credit: Basilica / Mircea Florescu
Monumentul Eroilor Revoluției. Foto Credit: Basilica / Mircea Florescu

6. Monumentul Eroilor Pompieri

Monumentul Eroilor Pompieri din București este o execuție în bronz a sculptorului Wladimir Hegel. Statuia a fost inaugurată în data de 13 septembrie 1901, în fața Arsenalului Armatei.

Monumentul este construit în cinstea eroilor pompieri care au luptat, au murit, sau au reușit sau încercat să reziste trupelor otomane venite să suprime Revoluția de la 1848. Ceremonia de inaugurare i-a avut prezenți pe șaptesprezece dintre eroii care se mai aflau încă în viață.

Monumentul, situat initial pe Dealul Spirii, a fost dezafectat în 1984 din cauza construcției Palatului Parlamentului. Prin urmare, la 13 septembrie 1990 a fost mutat la adresa cunoscută nouă și astăzi, în fața Hotelului JW Marriott.

Monumentul Eroilor Pompieri, detaliu. Foto Credit: Basilica / Mircea Florescu
Monumentul Eroilor Pompieri. Foto Credit: Basilica / Mircea Florescu

7. Monumentul „Aripi”

Monumentul dedicat luptătorilor anticomunişti este amplasat pe locul fostei statui a lui Lenin. Cele trei piese impunătoare au fost realizate la Electromecanica Ploieşti şi transportate, pe rând, în Capitală.

Aripile stilizate, din oţel inoxidabil, au peste 100 de tone şi 24 de metri înălţime.

Urmează finalizarea soclului, înalt de 6 metri. Realizat din beton, va fi acoperit cu granit roşu, din dalele fostului soclu al lui Lenin. La baza aripilor va fi şi un tumul. Simbolizează movila de pământ ce acoperea, în antichitate, mormintele, pentru a le proteja. Monumentul „Aripi” este creaţia sculptorului Mihai Buculei. Tatăl său a fost deţinut politic la Aiud.

Monumentul a fost realizat la iniţiativa Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici, la 26 de ani de la Revoluţie.

Monumentul „Aripi”. Foto Credit: Basilica / Mircea Florescu
Monumentul „Aripi”, vedere laterala. Foto Credit: Basilica / Mircea Florescu

8. Monumentul Eroilor CFR

Acest monument emblematic al Bucureștilor, dedicat personalului CFR căzut la datorie în timpul Primului Război Mondial, se află în Piața Gării de Nord. Este opera sculptorilor Cornel Medrea și Ion Jalea și a fost inaugurat în anul 1923.

Grupul central al Monumentului eroilor reprezintă un personaj alegoric – o femeie care simbolizează Patria care ține o cunună de lauri deasupra capului unui muncitor feroviar. În partea dreaptă este reprezentat un soldat luându-și rămas bun de la familie. Grupul din stânga reprezintă doi muncitori feroviari.

Monumentul Eroilor CFR. Foto Credit: Basilica / Mircea Florescu

9. Monumentul Eroilor Patriei

Monumentul Eroilor Patriei, din București a fost inaugurat la data de 17 august 1957 în fața clădirii Academiei Militare, în prezent Universitatea Națională de Apărare „Carol I” de pe Bulevardul Eroilor.

Monumentul este opera comună a unui grup de sculptori români, de la Studioul de Arte Plastice al Armatei, format din colonelul Marius Butunoiu (coordonator), Zoe Băicoianu, Ion Dămăceanu și Theodor N. Ionescu.

Monumentul Eroilor Patriei. Foto Credit: Basilica / Mircea Florescu

Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu

Comentarii Facebook


Știri recente