Ce face Biserica pentru persoanele cu deficiențe de auz

Biserica Ortodoxă Română se îngrijește ca persoanele cu deficiențe de auz să aibă spații de rugăciune adecvate necesităților lor, dar și centre sociale în care aceștia să-și desfășoare activitățile educative, sociale și culturale.

Un astfel de centru urmează să fie construit de Arhiepiscopia Bucureștilor pentru copiii deficienți de auz din Capitală.

„Centrul de zi pentru copii cu deficiențe de auz” al Arhiepiscopiei Bucureștilor se află în prezent la stadiul obținerii avizelor pentru autorizația de construcție.

De asemenea, centrul are în vedere şi organizarea unui after school. Inițiativa va fi de un real folos în condiţiile în care în ultimii cinci ani niciun tânăr hipoacuzic din Bucureşti sau Ilfov nu a promovat examenul de bacalaureat. În prezent, în Capitală există patru şcoli unde învață 490 de copii hipoacuzici.

Pr. Bucur Eugen și Pr. Ilie Mirel împreună cu tineri hipoacuzic colindându-l pe Patriarhul Daniel. Foto: Basilica.ro

Comunitatea surzilor din Bucureşti a fost înfiinţată în anul 1999, slujbele în limbaj mimico-gestual fiind oficiate într-o sală din cadrul Mănăstirii Radu Vodă. O perioadă comunitatea hipoacuzică din Capitală a participat la cultul divin public în Biserica „Sfântul Elefterie”-Vechi și în Biserica „Scaune”.

Preoții slujitori ai Comunității Ortodoxe a Surzilor din București, Pr. Bucur Eugen și Pr. Ilie Mirel, sunt interpreți autorizați în limbaj mimico-gestual.

Citește și: La Mănăstirea Bobota a fost organizată o tabără pentru persoane cu deficienţe de auz şi vorbire

În prezent, Biserica „Sf. Vineri-Pajura” este lăcașul de cult în care se roagă credincioșii cu deficiențe de auz din Capitală.

Alba Iulia

În Arhiepiscopia Alba Iuliei, persoanele cu deficienţe de auz şi vorbire beneficiază de un centru dedicat lor încă din anul 2008.

Aşezământul funcţionează în cadrul Asociaţiei Filantropia Ortodoxă Alba Iulia, partenerii proiectului social fiind Primăria Alba Iulia şi Consiliul Judeţean Alba.

Timișoara

Din data de 12 mai 2002 membrii comunității hipoacuzicilor din Timișoara participă în fiecare duminică și sărbătoare la slujbele oficiate în limbaj mimico-gestual la Parohia Iosefin.

Comunitatea timişorenilor cu deficiențe de auz şi vorbire a fost înființată în anul 2001, cu sprijinul Parohiei Timişoara-Iosefin. În prezent, comunitatea cuprinde un număr de aproximativ 300 de persoane.

Sibiu

Biserica cu hramurile Intrarea în Biserică a Maicii Domnului, Sfântul Ierarh Vasile cel Mare și Sfântul Efrem cel Nou din Sibiu a devenit în anul 2005 lăcaşul de cult dedicat persoanelor cu deficiențe de auz din Sibiu, Făgăraș și Brașov. Acolo slujbele traduse în limbaj mimico-gestual sunt oficiate de preotul Marian Vlăduț.

Buzău

Paraclisul Sfântul Ierarh Meletie, Arhiepiscopul Antiohiei, al Catedralei Înălțarea Domnului din Buzău, este dedicat persoanelor cu deficiențe de auz din județul Buzău.

Lăcașul de cult a fost sfinţit luni, 12 februarie 2018, de Arhiepiscopul Ciprian.

Bacău

În Bacău, Biserica „Adormirea Maicii Domnului” este destinată persoanelor cu deficiențe de auz. Acolo slujește preotul Gabriel Radu Ichim.

În cuprinsul Patriarhiei Române există mai multe centre dedicate persoanelor cu deficiențe de auz și vedere.

Programe TV în limbaj mimico-gestual

Un interes deosebit pentru persoanele deficiente de auz manifestă și Trinitas TV, Televiziunea Patriarhiei Române, prin transmiterea mai multor programe dublate în limbaj mimico-gestual.

Vezi și: Părintele Patriarh a fost colindat de un grup de tineri hipoacuzici (FOTO)

De ce este Sf. Meletie ocrotitorul persoanelor hipoacuzice

Ocrotitorul persoanelor hipoacuzice este Sfântul Ierarh Meletie, Arhiepiscopul Antiohiei, cinstit în Biserica Ortodoxă în data de 12 februarie.

Sf. Meletie a devenit patronul persoanelor cu deficienţe de auz în urma faptului că la Sinodul II Ecumenic a mărturisit credinţa în Sfânta Treime prin intermediul semnelor.

Când a vrut să vorbească despre Taina Preasfintei Treimi, un diacon adept al arianismului i-a acoperit gura cu mâna. Atunci, Sfântul Meletie a închipuit unitatea în ființa divină a celor trei persoane ale Sfintei Treimi împreunând cele trei degete de la mână: degetul mare, arătătorul şi degetul mijlociu.

Același gest este utilizat astăzi de persoanele cu deficiențe de auz, în limbajul mimico-gestual, pentru a face referire la Sfânta Treime.

Foto credit: Totul despre mame

Comentarii Facebook


Știri recente