Câţi ierarhi ortodocşi canonici există la nivel internaţional

În întreaga lume există 941 ierarhi ortodocşi canonici aflaţi în funcţie, a anunţat Societatea pentru istoria creștin ortodoxă din America pe site-ul oficial.

Statisticile au fost publicate de Matthew Namee, care a făcut o comparaţie cu numărul ierarhilor existenţi în perioada primului Sinod Ecumenic de la Niceea din 325.

El a evidenţiat că atunci existau 1800 de episcopi pentru o populaţie creştină relativ mai redusă ca număr.

În prezent există un episcop ortodox la un număr de 236.000 de persoane, iar în perioada secolului al 4-lea un episcop avea în grijă pastorală între 5.000 şi 20.000 de credincioşi.

Grafic cu statisticile publicate pe site-ul orthodoxhistory.org.

Dintre cei 941 ierarhi ortodocşi canonici în funcţie, 40% provin din Biserica Ortodoxă a Rusiei, urmată de Patriarhia Ecumenică cu 14% şi de Biserica Greciei cu 11%.

Biserica Ortodoxă Română se află pe locul al patrulea în lume cu 6% din totalul de ierarhi şi este urmată de Patriarhia Serbiei cu 5%.

Pe ultimul loc se află Biserica Ortodoxă din Ţinuturile Cehe şi Slovacia cu 5 ierarhi în funcţie.

Foto credit: Ralca Ene/Basilica

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns


Știri recente

Romfilatelia a lansat emisiunea poştală Crăciun 2019

Romfilatelia a introdus în circulaţie săptămâna trecută emisiunea de mărci poştale Crăciun 2019. Pe cele două timbre ale emisiunii sunt ilustrate imagini din manuscrisul Imnul Acatist al Maicii Domnului din colecția Bibliotecii Academiei Române, reprezentând miniaturile „Nașterea Domnului” și „Steaua Magilor”.…