Catedrala mitropolitană din Iași în haină de sărbătoare

Catedrala mitropolitană din Iași își serbează mâine, 2 februarie 2014, în ziua sărbătorii Întâmpinării Domnului, hramul istoric. În această seară, de la ora 16:00, se va oficia Privegherea, iar mâine-dimineață Sfânta Liturghie va fi săvârșită de un sobor de ierarhi, preoți și diaconi, informează „Ziarul Lumina”.

Credincioșii sunt așteptați în această seară la prima slujbă a hramului Catedralei mitropolitane din Iași, închinată Întâmpinării Domnului. După cum ne-a relatat arhim. Dosoftei Șcheul, mare eclesiarh al Catedralei mitropolitane din Iași, Privegherea va începe la ora 16:00. „Această slujbă va fi oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, împreună cu un sobor de preoți și diaconi de la Catedrala mitropolitană. La slujbă vor fi invitați și stareții din județul Iași, de la mănăstirile ieșene. La strană, răspunsurile vor fi date de Corul „Altarul”, al Catedralei mitropolitane din Iași, și de Corul „Byzantion” din Iași. Astfel, vom lăuda pe Mântuitorul Iisus Hristos cu aceste frumoase cântări de priveghere”, a spus arhim. Dosoftei Șcheul. Mâine-dimineață, programul liturgic va începe la ora 7:00 cu Miezonoptica și va continua cu Acatistul Mântuitorului nostru Iisus Hristos și Ceasurile. În jurul orei 9:00 va începe Sfânta Liturghie, oficiată de IPS Teofan, înconjurat de un sobor de ierarhi, preoți și diaconi de la Catedrala mitropolitană și de la mănăstirile ieșene. „La sfârșitul Sfintei Liturghii, IPS Teofan va împărtăși un cuvânt de învățătură și vom aduce mulțumire lui Dumnezeu pentru că ne-a binecuvântat și anul acesta, pentru că ne-a ajutat în toate activitățile catedralei și ale Centrului eparhial. Vom avea mai mulți invitați, din partea autorităților locale și județene. Așteptăm pe toți credincioșii la Catedrala mitropolitană să participe la slujbele noastre”, a adăugat arhim. Dosoftei Șcheul.

Construită pe temeliile a două lăcașuri mai vechi

Catedrala mitropolitană din Iași, construcție monumentală din veacul al XIX-lea, este situată într-un perimetru plin de mărturii privind reședința mitropoliților Moldovei. A fost numită de primii ctitori „maică a bisericilor” și „maică a patriei”. Pe lângă hramul Întâmpinării Domnului, sfântul lăcaș mai este închinat Sfintei Cuvioase Parascheva și Sfântului Mare Mucenic Gheorghe. Hramul cel mai cunoscut al lăcașului de închinăciune este pe 14 octombrie, de sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva. În fiecare an, pelerinii din toate colțurile țării vin la această sărbătoare pentru a se ruga și pentru a se închina la moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva, aflate în Catedrala mitropolitană din Iași. Catedrala a fost construită pe locul unde s-au aflat temeliile a două lăcașuri de închinăciune mai vechi: Biserica Albă (sec. XV) și Biserica Stratenia (sec. XVII). Din anul 1998, Catedrala mitropolitană din Iași se află într-un proces de reconsolidare.

Comentarii Facebook


Știri recente