Casă memorială în amintirea patriarhului Teoctist

La Tocileni (com. Stăuceni), județul Botoșani, în satul natal al vrednicului de pomenire patriarh Teoctist, autoritățile locale au început lucrările de construcție a Casei memoriale a fostului întâistătător al Bisericiii Ortodoxe Române. Aceasta va fi construită după modelul casei în care s-a născut și crescut fostul patriarh.

„Și noi, și comunitatea, ne dorim să amintim că pe aceste meleaguri s-a născut unul dintre partriarhii României. Vrem să omagiem această personalitate, care se adaugă marilor personalități – Eminescu, Enescu, Iorga și Luchian – pe care le-a avut Botoșaniul”, a declarat primarul comunei Stăuceni, Cozmin Epuraș.

Casa va fi construită din „două odăi și o tindă”, va fi acoperită cu stuf și va fi tencuită cu lut. Într-una dintre camere vor fi expuse bunuri personale ale fostului patriarh, care vor fi donate muzeului de către Mitropolia Moldovei și Bucovinei, iar cealaltă cameră va fi decorată cu obiecte tradiționale specifice zonei Stăuceni. Proiectul casei a fost realizat de arhitectul Mihai Mihăilescu, după descrierile nepoților fostului patriarh al Bisericii Ortodoxe Române.

Costurile de construire a viitorului muzeu se ridică la peste 100.000 de lei. Patriarhul Teoctist Arăpașu, care a avut numele de botez Toader Arăpașu, s-a născut pe 7 februarie 1915 în satul Tocileni, fiind al zecelea dintre cei unsprezece copii ai soților Dumitru și Marghioala Arăpașu. El a urmat școala primară din satul natal, după care, la vârsta de 13 ani, a devenit monah la Schitul Sihăstria Voronei din județul Botoșani. A fost patriarh al BOR timp de 21 de ani, trecând la cele veșnice în 2007, la vârsta de 92 de ani.

Comentarii Facebook


Știri recente