Sănătate pentru sate: Consult medical gratuit pentru 150 de persoane din comuna Vărbilău, jud. Prahova

Sănătate pentru sate

Caravana „Sănătate pentru sate”, formată din 30 de voluntari de la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului (10 medici, 10 asistenţi medicali şi personal auxiliar), a ajuns sâmbătă, 17 septembrie 2016, în comuna prahoveană Vărbilau. Cei peste 150 de pacienţi de toate vârstele au fost consultați de medici cu specializări în ortopedie, gastroenterologie, diabet şi boli de nutriţie, pediatrie, medicină internă, stomatologie, cardiologie-EKG, imagistică – ecografie, psihiatrie adulţi şi psihiatrie pediatrică.

În cadrul acestei ediţii a campaniei  Sănătate pentru sate s-au prezentat la control stomatologic foarte mulţi copii cu probleme de malpoziţie dentară.

În campania de astăzi am văzut un număr mare de copii cu probleme de malpoziţie dentară (dinţi înghesuiţi). Problema aceasta a devenit dominantă la copiii zilelor noastre. Nerezolvată în copilărie favorizează la vârstă adultă de la formarea unui număr mare de carii până la distrugerea suportului osos şi ligamentar cu pierderea dinţilor în final. În campanie, avem rolul de a-i informa pe copii şi părinţi despre toate aceste probleme şi să îi ajutăm să găsească soluţiile potrivite pentru fiecare. Oamenii se bucură atunci când sunt ajutaţi să înţeleagă care sunt paşii pe care trebuie să-i facă pentru a avea o sănătate bună a cavităţii bucale, a declarat Dr. Stomatolog Geta Mihu.

Voluntarii au fost primiţi de preotul parohiei din comună, recunoscător pentru atenţia şi ajutorul acordat comunităţii din Varbilau.

Cu ajutorul lui Dumnezeu, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, caravana campaniei «Sănătate pentru sate» s-a aflat şi în comuna Varbilau, a două că întindere din Judeţul Prahova, în care oamenii beneficiază de doar două cabinete medicale, insuficiente pentru numărul mare de locuitori ai celor patru sate: Livedea, Vărbilau, Poiana Vărbilau şi Cotofeneşti. Oamenii au primit cu bucurie şi entuziasm acţiunea în care mai mulţi medici, de specializări diferite, le-au venit în întâmpinarea problemelor lor de sănătate, astfel că un număr impresionant de persoane au fost consultate, unele dintre ele grav bolnave sau nedeplasabile, chiar la domiciliul personal. Mulţumim Preafericirii Sale pentru binecuvântarea acordată, Părintelui Arhimandrit Ciprian Grădinaru, coordonatorul acestei campanii şi, în mod special, medicilor şi voluntarilor de la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului. Dumnezeu să ne binecuvînteze!”, a menţionat părintele Sauciuc Radu de la Parohia Livadea.

Campania această este o alinare pentru toţi oamenii de care nu-şi aminteşte nici un sistem. Când am intrat dimineaţă în şcoală din sat, i-am găsit pe localnici aşezaţi în bănci, aşteptând să ne povestească despre ce-i doare. Medicii voluntari ai campaniei i-au ascultat cu răbdare şi i-au învăţat cum să se îngrijească şi cum să se bucure de vârstă lor. Să ne ajute Dumnezeu să avem grijă unii de alţii!, a declarat Cătălina Pitiş, voluntar la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului

Dr.Tocaci Georgiana- Alina, medic specialist psihiatrie pediatrică, a precizat că majoritatea pacienţilor consultaţi nu au fost niciodată la un specialist în psihiatrie pediatrică.

Cele mai frecvente patologii au fost: întârzierile în dezvoltarea psihică, tulburările în deprinderea achiziţiilor şcolare, tulburările anxioase, greşelile educaţionale. Condiţiile de viaţă nefavorabile, stimularea cognitivă insuficientă a copilului, patologiile psihiatrice ale părinţilor şi lipsa unui consilier şcolar pot duce în timp la agravarea tulburărilor a spus medicul specialist.

De asemenea, în cadrul acestei etape a campaniei a fost constituită o echipă mobilă de medici şi asistenţi care s-a deplasat la 9 pacienţi imobilizaţi.

Carrefour România, partenerul campaniei Sănătate pentru Sănătate, a oferit şi de dată această pachetele cu produse de igienă celor prezenţi la consultaţii.

Comentarii Facebook


Știri recente