Cântările Triodului

Creştinii ortodocşi se află în perioada liturgică a Triodului, dedicată pregătirii duhovniceşti pentru sărbătoarea Învierii Domnului.

Biserica a rânduit pentru această perioadă o serie de slujbe speciale şi cântări specifice, prin care credincioşii sunt invitaţi la meditaţie şi pocăinţă.

Imnurile acestei perioade constituie un volum aparte de cântări. Cea mai recentă reeditare a acestei cărţi, pe notaţie muzicală dublă, a apărut, în România, în 2014, la Editura Institutului Biblic şi de Misiune Ortodoxă. Volumul a fost îngrijit de Pr. Prof. Univ. Dr. Nicu Moldoveanu, de la Catedra de Muzică a Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Bucureşti.

Cântările Triodului au fost compuse, în marea lor parte, de monahi bizantini din secolele VII-VIII, a căror activitate a fost continuată de fraţii Teodor şi Iosif Studitul, în secolul IX.

Cântările Triodului au fost tipărite pentru prima dată în spaţiul românesc în a doua jumătate a secolului XIX. Adaptările acestora au fost realizatede personalităţi ca Anton Pann, Dimitrie Suceveanu, Nicolae Paveliu, Ion Popescu Pasărea şi, mai recent, Nicolae Lungu şi Chiril Popescu.

Volumul prezintă cântările transpuse pe ambele notaţii (psaltică-orientală şi liniară-occidentală). Cartea se adresează elevilor şi studenţilor teologi, cîntăreţilor bisericeşti şi iubitorilor de cântare bisercească.

Perioada Triodului durează 10 săptămâni. Începe în Duminica Vameşului şi Fariseului şi se încheie în Sâmbăta Mare.

Comentarii Facebook


Știri recente