Cântările specifice Bobotezei

La momentul Botezului Domnului Sfânta Treime se arată tuturor celor de față. Conform textului biblic, Mântuitorul Iisus Hristos, aflat la Iordan alături de Proorocul Ioan Botezătorul, primește o confirmare divină a originii și a misiunii Sale când Duhul Sfânt coboară peste El, iar Tatăl Ceresc îl recunoaște ca Fiu. Întreaga scenă este surprinsă și în Troparul Bobotezei.

„Troparul Bobotezei face parte din slujba Bobotezei ce se găsește în Minei. În această slujbă sunt anumite cântări al căror autor îl cunoaștem pentru că este menționat înaintea cântării. La Troparul Bobotezei însă, ca și la alte multe cântări din această slujbă, nu avem un autor menționat. Așadar, slujba o putem pune pe seama Tradiției Bisericii, așa cum sunt foarte multe cântări ca și Troparul Bobotezei care nu este altceva decât o sinteză a însemnătății acestei slujbe și Botezului Domnului pentru noi”, a declarat pentru TRINITAS TV Părintele Dr. Alexandru Dumitrescu, Asistent la Facultatea de Teologie Ortodoxă din București.

Boboteaza se bucură de o bogată tradiție populară de inspirație religioasă, ca și o altă mare sărbătoare a iernii: Crăciunul. Pe lângă faptul că ambele sărbători sunt praznice împărătești și sunt precedate de post, ele se mai aseamănă și prin faptul că, atât de Crăciun, cât și în ziua Botezului Domnului se cântă colinde.

Imnografia specifică acestei sărbători aduce creștinii mai aproape de locul în care s-a petrecut Botezul Domnului.

Comentarii Facebook


Știri recente

9 mai: Ziua Europei

Dedicată unității europene, Ziua Europei este sărbătorită anual în data de 9 mai. Celebrarea acestei zile amintește de evenimentele din 9 mai 1950, când ministrul francez de externe Robert Schuman a propus crearea unei structuri…