Teologi și specialiști în discipline socio-umane vor discuta în perioada 13-15 mai despre legătura dintre teologie și medicină, precum și despre implicațiile terapeutice ale credinței, la Simpozionul Internațional de Știința, Teologie și Artă (ISSTA), organizat de Facultatea de Teologie din Alba Iulia.
Tema ediției de anul acesta „Teologie și medicină: dimensiunea bioetică și terapeutică a credinței și a științei”, a fost stabilită în contextul declarării anului 2024, drept An omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor.
Lucrările științifice vor fi înscrise în patru paneluri: (1) Teologia suferinței și știința medicinei duhovnicești; (2) Biserica și Spitalul – pastorația clinică și îngrijirea medicală a bolnavilor; (3) Paradigmele bioeticii creștine într-o societate somatocratică; (4) Art-terapia – terapia prin artă într-o societate tehnicizată, în care invitații vor fi distribuiți potrivit preocupărilor și ariilor de cercetare științifică.
Manifestarea este organizată în parteneriat cu Arhiepiscopia Alba Iuliei, Secretariatul de Stat pentru Culte și Consiliul Județean Alba.
Printre personalitățile bisericești anunțate se numără: Arhiepiscopul Irineu al Alba Iuliei, Episcopul vicar Benedict Bistrițeanul al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului și Episcopul vicar Emilian Crișanul al Arhiepiscopiei Aradului.
De asemenea, unul dintre invitații de seamă ai manifestării este profesorul francez Jean-Claude Larchet, unul dintre cei mai cunoscuți teologi ortodocși contemporani, alături de care vor susține comunicări științifice Porzia Quagliarella de la Facultatea de Teologie Apuliană, Bari, Italia, Mark J. Cherry de la Universitatea „St. Edward’s” din Austin, SUA și pr. Ioan Chirilă de la Facultatea de Teologie Ortodoxă, Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca.
Citește și:
Tipuri de boli mintale în viziunea Sfinților Părinți, explicată de Jean-Claude Larchet
Foto credit: Arhiepiscopia Alba Iuliei