Campania „Donează sânge, salvează o viaţă!“ în Arhiepiscopia Aradului

Zilele trecute, în Arhiepiscopia Aradului s-a desfăşurat campania intitulată „Donează sânge, salvează o viaţă!“, iniţiată de Patriarhia Română. Acţiunea a avut loc la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Ilarion V. Felea“ din Arad, fiind organizată cu sprijinul Consiliului Judeţean Arad, al Universităţii „Aurel Vlaicu“ Arad şi al echipei mobile a Centrului de Transfuzie Sanguină din Arad, informează „Ziarul Lumina”.

Campania socio-medicală de donare de sânge a fost organizată cu binecuvântarea chiriarhului, Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, şi se înscrie în contextul declarării anului 2015 de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române – Anul omagial al misiunii parohiei şi mănăstirii azi şi Anul comemorativ al Sfântului Ioan Gură de Aur şi al marilor păstori de suflete din eparhii. Donatorii au venit din rândul preoţilor, profesorilor, studenţilor, masteranzilor, elevilor seminarişti majori şi alţi credincioşi care s-au alăturat campaniei, încă din prima zi. În cele 4 ore de recoltare, s-au prezentat aproape 80 de voluntari, 58 dintre aceştia putând dona sânge. „Donarea de sânge trebuie realizată în scop terapeutic, în folosul aproapelui şi să aibă la temelie iubirea creştină şi jertfa faţă de aproapele nostru. Fiecare creştin poartă de grijă şi sufletului, şi trupului, însă atenţia mai mare o acordă sufletului. Mântuitorul ne îndeamnă să ne dăm viaţa pentru aproapele, ca şi un sens adevărat al dragostei. Orice credincios care doreşte să facă o faptă bună pentru aproapele său poate face acest gest care nu necesită efort material, dar aduce un mare folos spiritual donatorului. Este un gest eroic simplu şi uşor, un semn al dragostei, o dovadă a iubirii aproapelui, un mic ajutor pe care îl putem da celor care au nevoie de sânge, aşteptând, în durerea şi necazul lor din spital, pentru a trăi, pentru a se întoarce la familiile lor, pentru a lucra mai departe la mântuirea lor şi a se apropia mai mult de Dumnezeu“, a precizat pr. Gabriel Mariş, consilier social al Arhiepiscopiei Aradului. Pentru a ţine treaz sentimentul solidarităţii dintre oameni, se doreşte promovarea continuă a acestui program şi implicarea în mod continuu a cât mai mulţi donatori. În perioada următoare, preoţii din Arhiepiscopia Aradului vor promova campania de donare de sânge în parohiile unde slujesc, vor întocmi liste cu donatori voluntari şi în colaborare cu Centrul de Transfuzii Sanguine Arad vor conveni la o dată la care se va efectua recoltarea, în cadrul parohiei, cu ajutorul echipei mobile. Campania va fi susţinută în această perioadă şi de alte instituţii locale arădene, şcoli şi ONG-uri care vor promova şi desfăşura campania Patriarhiei Române.

Beneficiile transfuziei

Beneficiile transfuziei pentru cel care are nevoie de sânge sunt inestimabile, dar parte din ele se răsfrâng şi asupra donatorului. Acestea nu se referă doar la bonuri valorice, analize gratuite sau reduceri la transport şi liber de la muncă, ci persoana care donează are multiple beneficii cu privire la propria sănătate. Astfel, conform cercetătorilor, s-a demonstrat că persoanele care donează sânge au o imunitate crescută faţă de populaţia generală. În acelaşi timp, riscul de paralizie şi accident vascular scade cu 30%. Mai mult, în urma donării de sânge rezistenţa organismului la şocuri hipovolemice creşte, acesta fiind obişnuit cu pierderea unei cantităţi de sânge şi refacerea lui. Astfel, în caz de accident, un donator va face faţă mai uşor stresului biologic provocat de o hemoragie. Printr-o singură donare de sânge se pot salva şi trei vieţi. Şia, în ciuda faptului că este o procedură sigură şi uşoară, donarea de sânge este evitată de mulţi dintre noi, una din trei persoane nebeneficiind de transfuzie atunci când are nevoie. Timpul total alocat donării de sânge este de aproximativ 30 de minute, dar acestea pot însemna viaţa pentru cel în nevoie. Pe lângă faptul că sunt foarte rare, riscurile pentru donator se rezumă la senzaţia de ameţeală şi leşin. Astfel, riscurile donatorului sunt aproape nule în comparaţie cu beneficiile enorme ale acestui simplu act de bunăvoinţă.

Comentarii Facebook


Știri recente