Aducerea moaștelor Sf. Ap. Bartolomeu; Sf. Ap. Tit; Duminica a 9-a după Rusalii (Potolirea furtunii)

Calendar Ortodox, 25 august

Aducerea moaștelor Sfântului Apostol Bartolomeu

Sfântul Apostol Bartolomeu (sec. I) a fost răstignit în orașul Albana din Armenia Mare. Creștinii de acolo i-au așezat trupul într-o raclă de plumb. Mulți dintre cei ce se atingeau de sfintele lui moaște se vindecau, iar mulți păgâni se botezau.

Din această cauză, furia necredincioșilor a mers până acolo că au luat racla și au aruncat-o în mare, odată cu alte patru racle ale Sfinților Mucenici Papian, Lucian, Grigorie și Acachie. Însă, Dumnezeu nu a îngăduit ca raclele să se scufunde în adâncul mării, ci au plutit pe valuri.

Racla cu moaștele Sfântului Bartolomeu a fost pescuită în insulele Lipari (sudul Italiei) de Episcopul Agaton. Racla lui Papian a rămas în Sicilia; a lui Lucian, în Mesina; a lui Grigorie, în Calabria, iar a lui Acachie în Ascalon. În anul 809 moaștele Sfântului Apostol Bartolomeu au fost aduse din Lipari la Benevent, iar de aici la Roma, în anul 983.

Troparul, glas 3:
Apostole Sfinte, Bartolomeu, roagă pe milostivul Dumnezeu să dăruiască iertare de greșeli sufletelor noastre.

Sfântul Apostol Tit

Sfântul Apostol Tit a fost ucenicul Sfântului Apostol Pavel și unul din cei șaptezeci de apostoli. S-a născut în insula Creta din Marea Mediterană din părinți păgâni, rude cu regele Mirou al insulei. Vestea despre învățăturile și minunile Mântuitorului Iisus Hristos ajunseseră și în insula Creta. Tit fiind un tânăr iscusit în învățătura elină a fost trimis la Ierusalim pentru a verifica veridicitatea spuselor despre minunile și învățătura lui Iisus Hristos.

Rudele sale nu s-au gândit nici o clipă că Tit, ascultând cuvântul Domnului, va deveni unul din cei șaptezeci de apostoli. Tit a urmat Mântuitorului, a văzut Patima cea de bună voie, Moartea și mai ales s-a încredințat de Învierea Sa. După botezarea sutașului Corneliu, a primit și Tit sfântul botez fără tăierea împrejur (Galateni 2, 3), ținându-se seama și de hotărârea luată de sfinții apostoli la Sinodul Apostolic din Ierusalim prin care creștinii veniți dintre păgâni nu erau supuși la îndeplinirea riturilor legii mozaice.

Astfel, Tit a ajuns ucenicul Sfântului Apostol Pavel și l-a însoțit pe acesta în propovăduirea lui. În primăvara anului 58 se aflau amândoi în Macedonia. De acolo, Tit a fost trimis în Corint cu epistolele a I-a și a II-a către corinteni. În epistola a II-a către Timotei se arată că Tit a fost trimis și în Dalmația să propovăduiască (II Tim. 4, 10).

Sfântul Apostol Pavel ajungând în Creta, a botezat pe Rustil, soțul sorei mamei lui Tit, cu toată casa lui și pe alți păgâni și le-a pus episcop pe Tit (Tit 1, 5). În Tit 3, 12, Sfântul Apostol Pavel i-a scris lui Tit despre hotărârea de a ierna în Nicomidia, chemându-l acolo. Din Nicopoli, Pavel s-a dus la Ierusalim, unde a fost prins și întemnițat și apoi trimis la Roma.

Aflând Tit despre aceasta s-a dus și el la Roma. Aici, Tit a văzut patima și sfârșitul Sfântului Apostol Pavel, iar după ce l-a îngropat, s-a întors în eparhia sa, în orașul Gortina din insula Creta. În locul templului zeiței Artemis din Gortina a înălțat o biserică, iar pe cea mai mare parte din păgânii insulei Creta i-a luminat cu sfântul botez. A trăit până la vârsta de 94 de ani.

Troparul, glas 3:
Apostole Sfinte, Tit, roagă pe milostivul Dumnezeu să dăruiască iertare de greșeli sufletelor noastre.

Duminica a 9-a după Rusalii (Potolirea furtunii)

Textul evanghelic (Matei 14:22-34)

În vremea aceea Iisus a silit pe ucenici să intre în corabie și să treacă înaintea Lui pe țărmul celălalt, până ce va da drumul mulțimilor. Iar El, dând drumul mulțimilor, S-a suit în munte, ca să Se roage deosebi.

Și făcându-se seară, era singur acolo. Iar corabia era deja în mijlocul mării, fiind învăluită de valuri, căci vântul era împotrivă. Iar la a patra strajă din noapte, a venit la ei Iisus, umblând pe mare.

Văzându-L umblând pe mare, ucenicii s-au înspăimântat, zicând că e nălucă, și de frică au strigat. Dar El le-a vorbit îndată, zicându-le: Îndrăzniți, Eu sunt; nu vă temeți. Atunci Petru, răspunzând, a zis: Doamne, dacă ești Tu, poruncește să vin la Tine pe apă. El i-a zis: Vino!

Iar Petru, coborându-se din corabie, a mers pe apă și a venit către Iisus. Dar văzând vântul, s-a temut și, începând să se scufunde, a strigat, zicând: Doamne, scapă-mă! Iar Iisus, întinzând îndată mâna, l-a apucat și i-a zis: Puțin credinciosule, pentru ce te-ai îndoit? Și suindu-se ei în corabie, s-a potolit vântul. Iar cei din corabie I s-au închinat, zicând: Cu adevărat Tu ești Fiul lui Dumnezeu. Și, trecând marea, au venit în pământul Ghenizaretului.

Comentarii Facebook


Știri recente

Congresul Național „Hristos Împărtăşit Copiilor” are ca temă tradiția și noutatea în activitatea catehetică parohială

Activităţile catehetice desfășurate de Biserică prin intermediul parohiilor vor fi abordate la Congresul Naţional „Hristos Împărtăşit Copiilor”, organizat de Sectorul teologic-educaţional al Administraţiei Patriarhale la Centrul Social-Pastoral „Sfânta Cruce” – Mănăstirea Caraiman în perioada 23-25…