Buzău: Coruri din Bulgaria, Republica Moldova și România au concertat la aniversarea de 50 de ani a Coralei Lyra

Coruri din Bulgaria, Republica Moldova și România au concertat sâmbătă la în sala de spectacole a Teatrului „George Ciprian” din Buzău cu ocazia aniversării a 50 de ani de la înființarea Asociația Culturală „Corul Lyra”.

La concertul aniversar au urcat pe scenă Corul de Copii „Happy Kids” din Buzău, dirijat de dna prof. Oana Dobre; Corul „Rodni Zvutsi” din Shumen, Bulgaria, condus de dna Milka Danailova; Corala Ortodoxă Mixtă „Neagu Ionescu” a Catedralei Arhiepiscopale din Buzău, dirijată de pr. prof. Gianin-Cristian Oprea; Corala „Pastorala” din Focșani, condusă de prof. Dumitru Săndulachi; Corul „Astra” din Brașov, dirijat de prof. dr. Ioan Oarcea; Corul „Orantis” din Soroca, Republica Moldova, dirijat de dna Veronica Chitan.

Arhiepiscopul Ciprian al Buzăului și Vrancei a participat la concert și a acordat Profesorului Ștefan Stănescu insigna pectorală a Ordinului „Sfântul Mucenic Sava de la Buzău” pentru mireni și o icoană cu Sfântul Voievod Ștefan cel Mare, în semn de prețuire pentru jertfelnicia sa în slujirea lui Dumnezeu și a oamenilor prin muzică.

Corul Lyra a fost înființat în anul 1973 de Profesorul Ștefan Stănescu. Fondatorul corului s-a născut în data de 14 octombrie 1938, într-o familie preoțească, a absolvit Seminarul Teologic Ortodox „Chesarie Episcopul” din Buzău, Institutul Teologic de Grad Universitar din București, Școala Populară de Arte și Conservatorul.

Profesorul Ștefan Stănescu a predat muzică mai multor generații de elevi ai Colegiului Pedagogic „Spiru C. Haret” și ai Seminarului Teologic buzoian.

Mulți dintre ucenicii săi au fost cooptați, de-a lungul anilor, în cadrul formației corale care a reprezentat cultura buzoiană și națională, prin participarea la numeroase festivaluri și concursuri de profil din țară și din Europa, precizează Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei.

Foto credit: Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei / Silviu Boboc

Comentarii Facebook


Știri recente