Bucurie duhovnicească în Parohia Sfântul Nicolae – Amaradia din Craiova

Biserica „Sfântul Nicolae – Amaradia” din Craiova s-a dovedit neîncăpătoare astăzi, 8 decembrie 2013, în Duminica a 27-a după Rusalii, pentru numărul mare de credincioși care au participat la Sfânta Liturghie și la slujba de resfințire a bisericii, săvârșite de un sobor de preoți și diaconi în frunte cu Înaltpreasfințitul Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei. Evenimentul duhovnicesc a marcat finalizarea amplelor lucrări de restaurare și renovare efectuate în ultimii ani la acest sfânt locaș ce datează din anul 1794. Momente deosebite au trăit în această zi, diaconul Claudiu Vintilă care a fost hirotonit preot se seama Parohiei Dioști I, Protoieria Craiova Sud și tânărul teolog Vasile Draica, hirotonit diacon pe seama Parohiei Borăscu, Protoieria Târgu Jiu Sud.

„Aceasta este ziua pe care a făcut-o Domnul, ca să ne bucurăm și să ne veselim întru ea.”

A fost o zi care va rămâne înscrisă în istoria Bisericii din Oltenia, după cum a subliniat IPS Părinte Mitropolit Irineu, în cuvântul rostit la finalul Sfintei Liturghii.

„Ziua aceasta va rămâne înscrisă în istoria Parohiei Sfântul Nicolae – Amaradia, în istoria municipiului nostru si a Bisericii din Oltenia, în conștiința tuturor celor care au participat la resfințirea acestei biserici monument istoric din secolul XVIII, o biserică ce a fost restaurată, consolidată și înfrumusețată. E un loc deosebit, mirific, un loc de rugăciune, contemplație și bucurie duhovnicească. Astfel că putem zice și noi precum Psalmistul: Aceasta este ziua pe care a făcut-o Domnul, ca să ne bucurăm și să ne veselim întru ea. Și precum am auzit la Sfânta Evanghelie, că mulțimile care au văzut minunea vindecării femeii gârbove s-au bucurat și au lăudat pe Dumnezeu, și noi astăzi ne-am bucurat și am lăudat pe Dumnezeu în Biserica slavei Sale, întrucât aici, în Biserică, simțim că Dumnezeu este prezent, simțim prezența sfinților Săi și cu ochii sufletelor noastre îi privim și le cerem ajutorul ori de câte ori suntem în necaz și durere.”

În continuare, Mitropolitul Olteniei a detaliat învățăturile desprinse din Evanghelia acestei duminici (Luca 13, 10 – 17), menționând faptul că, precum femeia gârbovă, și noi avem mare nevoie să fim vindecați de către Mântuitorul Iisus Hristos.

„Așa cum Mântuitorul a vindecat odinioară femeia gârbovă și noi îl rugăm să vindece neputințele noastre. Pentru că și noi suntem gârboviți de multe păcate, de multe gânduri și fapte rele care apasă cu greutate în spatele nostru și înconvoiați spre pământ nu mai putem ridica ochii spre ceruri, rămânând alipiți de plăcerile deșarte, de patimile și poftele trupești, încât greu ne mai putem desprinde de ele. Astfel devenim gârboviți sufletește și vom fi fără vindecare dacă nu mărturisim, dacă nu regretăm păcatele și dacă nu cerem ajutorul lui Dumnezeu. Și precum vameșul s-a întors „îndreptat la casa lui„, cum ne spune Evanghelia, așa și noi dorim să ne întoarcem de la Biserică îndreptați, să ne întoarcem vindecați, să ne întoarcem cu mintea și sufletul ridicate la Dumnezeu, ca El să caute cu milostivirea Sa spre viața și sufletele noastre. De asemenea, din Evanghelia de astăzi, vedem că Mântuitorul Iisus Hristos a săvârșit minunea vindecării într-o zi de sâmbătă, fapt ce a nemulțumit foarte mult pe mai marele sinagogii. De aici învățăm că săvârșirea faptei bune e întotdeauna bine venită și bine primită în fața lui Dumnezeu, indiferent de momentul și împrejurările săvârșirii ei.”, a mai precizat Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit.

Biserica Sfântul Nicolae – Amaradia a fost inclusă în ultimii ani într-un amplu proces de reabilitare, în cadrul unui proiect finanțat cu fonduri europene care a vizat și integrarea bisericii în circuitul turistic. O adevărată bijuterie este catapeteasma, ridicată în 1794, anul târnosirii bisericii.

„Se păstrează nealterat stilul brâncovenesc al bisericilor din Țara Românească, fiind singurul lăcaș de cult în stil brâncovenesc autentic din Craiova. De asemenea, aici există cea mai veche frescă păstrată integral în municipiul Craiova. A fost ridicată pe temeliile unei biserici mult mai vechi, probabil de la începutul secolului al XVIII-lea. De-a lungul timpului a suferit mai multe intervenții, a fost repictată, însă de data aceasta a fost făcută o consolidare și o restaurare după standardele actuale europene”, a precizat părintele paroh Florin Bonea.

Biserica beneficiază de iluminat arhitectural, s-a restaurat clopotnița care este monument istoric și crucea de piatră care și ea este monument istoric de la 1800, iar în fosta casă parohială a fost amenajat un Centru social de zi pentru copii.

Pentru osteneala depusă în realizarea acestei sfinte lucrări, mai multe persoane au primit din partea Mitropoliei Olteniei, gramate chiriarhale de mulțumire și apreciere. Printre acestea îi amintim pe cei doi preoți slujitori Florin Bonea și Jan Uncheșelu, Marinela Bogheanu, directorul Agenției de Dezvoltare Sud Vest Oltenia și arhitect Iulian Cămui.

(Articol realizat de Diacon Gheorghe Cioiu)

Comentarii Facebook


Știri recente