București: Muzeul de artă populară dedică luna aprilie ouălor încondeiate

În contextul sărbătorii Învierii Domnului, Muzeul de Artă Populară „Nicolae Minovici” dedică luna aprilie ouălor încondeiate, anunţă instituţia printr-un comunicat de presă.

„Sărbătorile de Paști reprezintă atât pentru poporul nostru, cât și pentru alte comunități creștine un reper calendaristic”, menţionează reprezentanţii muzeului, fapt pentru care oul pascal a fost declarat obiectul lunii.

În colecția muzeului se regăsesc peste 200 de ouă încondeiate din aproape toate regiunile țării, pictate cu diferite culori și simboluri.

„Ouăle din colecția Muzeului de Artă Populară Dr. Nicolae Minovici adunate din întreaga țară poartă specificul regiunii de origine, atât în privița culorilor, cât și a simbolurilor. Ele provin din următoarele regiuni: Bucovina, Muntenia, Oltenia și Țara Bârsei”.

„Ouăle sunt realizate prin tehnicile specifice fiecărei zone etnografice. Motivele pe care le găsim în colecția Dr. Nicolae Minovici sunt motive geometrice, zoomorfe, antropomorfe, vegetale și florale”.

Muzeul de Artă Populară Dr. Nicolae Minovici a fost construit în 1905 pentru a deveni o veritabilă vilă de odihnă a proprietarului, un important exponent al medicinei românești de la începutul secolului al XX-lea.

Însă, în 1906 destinația clădirii se schimbă radical și devine adăpost pentru o vastă colecție de artă etnografică românească și primul muzeu de profil din București, inițial denumit ,,Muzeul de Artă Națională Prof. Dr. Nicolae Minovici”.

Citeşte şi: Ouăle vopsite de Paști: Simbolul unei vieți frumoase trăite în iubire smerită și sfântă

Sursa foto: Altarul credinţei

Comentarii Facebook


Știri recente