„Este bine să înțelegem că evenimentele din viața, activitatea și lucrarea pământească a Mântuitorului au două dimensiuni: o dimensiune istorică, ce s‑a încheiat odată cu împlinirea ei și care nu se mai poate actualiza, și o dimensiune duhovnicească, mistică sau mistagogică”, a spus la Denia de duminică seară de la Catedrala Patriarhală, Preotul Cosmin Pricop, Decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din București.
Potrivit dimensiunii mistagogice, „ceea ce a împlinit Mântuitorul Hristos se prelungește duhovnicește în fiecare generație de creștini, la fiecare sărbătoare pe care o trăim și la care vrem să fim părtași”.
Istoric, intrarea în Ierusalim, pătimirile, răstignirea și faptele mântuitoare săvârșite de Iisus Hristos nu se mai pot repeta.
„Dar din punct de vedere duhovnicește, ele se prelungesc, așa cum am spus, la fiecare sărbătoare, la fiecare generație de creștini, pentru că se împlinește ceea ce numim actualizarea acestor evenimente, aducerea lor în viața și în prezentul fiecăruia dintre noi”, a explicat Părintele Pricop.
Participând la slujbele din această perioadă, „trăim cu toții în mod real și deplin, alături de Mântuitorul Hristos și alături de cei care au fost lângă El la intrarea în Ierusalim, trăim real și deplin acest eveniment”.
„Și în felul acesta, noi, intrând în Ierusalim împreună cu Mântuitorul Iisus Hristos, trăind pătimirile Lui, ultima săptămână dinainte de răstignire și apoi răstignirea și învierea Mântuitorului Iisus Hristos, nu retrăim niște reluări în mic, niște repetări în mic ale evenimentelor inițiale, ci retrăim evenimentele originare, așa cum s-au întâmplat ele, și care cuprind fiecare sărbătoare și fiecare an în care ne rugăm Mântuitorului Hristos să fim părtași la acele evenimente mântuitoare”.
Patriarhul Iosif și Iisus
Părintele Cosmin Pricop a explicat de ce la prima Denie din Săptămâna Pătimirilor este pomenit Patriarhul Iosif, unul dintre fiii Patriarhului Iacov din Vechiul Testament.
„Între Iosif, fiul Patriarhului Iacov și istoria, viața și lucrarea Mântuitorului Hristos există o asemănare extraordinară. Iosif, fiul Iacov, a fost vândut de frații săi”.
„Mântuitorul Iisus Hristos, dacă citim în Sfintele Evanghelii, știm că a fost vândut de unul din ucenicii săi, de unul din cei care i-au fost alături câțiva ani”.
Iosif a cunoscut străinătatea, a cunoscut oprobiul public, spune părintele decan, iar „la fel s-a întâmplat și cu Mântuitorul Iisus Hristos, care, deși a fost întâmpinat la intrarea în Ierusalim cu Osanale, un pic mai târziu a cunoscut ura și dușmănia celor care nu credeau în El”.
Fiul Patriarhului Iacov și-a iertat frați pentru ce au făcut. „La fel s-a întâmplat și cu Mântuitorul Iisus Hristos, care, fiind răstignit, pălmuit și bătut, i-a iertat pe toți, dacă ne aducem aminte de cuvintele pe care le spune pe cruce; Părinte, iartă-le lor că nu știu ce fac!”.
Smochinul neroditor
Pe lângă Iosif, la prima Denie din această săptămână se face pomenirea smochinului neroditor care a fost blestemat de Mântuitorul Iisus Hristos.
„Când Hristos blestemă smochinul, își arată puterea Sa, dar puterea Sa, așa cum spune Sfântul Ioan Gură de Aur, pedepsitoare”, a subliniat Părintele Cosmin Pricop.
Din relatările evanghelice, Mântuitorul Iisus Hristos își arată puterea binefăcătoare, vindecătoare, însă de această dată este evidențiată puterea Sa pedepsitoare.
„În felul acesta, ne face să înțelegem că El ar fi putut să-i pedepsească, ar fi avut puterea să-i pedepsească pe cei care îl răstignesc, îl scuipă și-L biciuiesc. Hristos ar fi putut să-i pedepsească pe cei care i-au pregătit moartea. De ce nu o face? Pentru că își asumă, într-o smerenie absolută, rânduiala și calea pe care și-a asumat-o odată cu întruparea din Sfânta Fecioară Născătoare de Dumnezeu, Maria”, a explicat preotul lector universitar.
„Mântuitorul Iisus Hristos arată puterea pe care o are, dar în același timp își arată și smerenia și arată și ne învață pe noi că această cale pe care El și-a asumat-o este una a smereniei, că ar fi putut să-i pedepsească pe cei care îl răstignesc și-l vând, dar nu face asta pentru că își asumă drumul smereniei, drumul crucii, așa cum mărturisim pentru noi oamenii și pentru a noastră mântuire”.
„Suntem chemați la începutul acestei săptămâni și, desigur, pe tot parcursul acestei săptămâni a Sfintelor Pătimiri, să-L urmăm pe Mântuitorul Iisus Hristos”, a spus la finalul predicii Preotul Cosmin Pricop.
Deniile din Săptămâna Pătimirilor sau Săptămâna Mare vor fi săvârșite la Catedrala Patriarhală începând cu ora 17:00. Vezi programul complet!
Foto credit: Ziarul Lumina / Mihnea Păduraru