București: Icoana Sf. Antonie cel Mare a fost purtată în procesiune la Curtea Veche

La Parohia Sf. Anton Curtea Veche au început luni seară manifestările dedicate hramului bisericii. Icoana făcătoare de minuni a Sf. Antonie cel Mare și un fragment din moaștele sale au fost purtate în procesiune până la locul vechii biserici dedicată întemeietorului monahismului.

Odoarele au fost apoi așezate spre cinstire în incinta lăcașului de cult, unde a fost oficiată slujba Vecerniei unită cu Litia.

Rugăciunea a fost oficiată de Arhim. Clement Haralam, Mare Eclesiarh al Catedralei Patriarhale, care i-a avut alături pe Părintele Consilier Patriarhal Nicolae Dascălu, coordonatorul publicațiilor Lumina, pe Părintele Costin Spiridon, Consilier Patriarhal pentru Comunități bisericești externe, pe Părintele Profesor Constantin Pătuleanu, Parohul Bisericii Udricani din Capitală, pe Părintele Paroh Zaharia Gheorghe și pe ceilalți slujitori Bisericii „Sf. Anton – Curtea Veche”.

Icoana făcătoare de minuni a Sf. Antonie cel Mare și un fragment din moaștele sale au fost purtate în procesiune luni, 16 ianuarie 2022, la Biserica „Sf. Anton – Curtea Veche” din Capitală. Foto: Basilica.ro / Raluca Ene

 

„Pe timpul prigoanelor poruncite de împărații romani, cum era și Maximian, în vremea căruia a trăit și Sf. Antonie cel Mare, creștinii erau chinuiți cumplit, sfâșiați cu fiare, uciși fără milă. Sf. Antonie a ieșit din pustie și a coborât în Alexandria să-i întărească pe creștini”, a spus Arhim. Clement Haralam în cuvântul de învățătură.

„Îi încuraja pe cei prigoniți, dar avea multă râvnă în suflet și dorea să se învrednicească și el de moartea mucenicească, pentru Hristos, mărturisind dreapta credință și că Hristos este Dumnezeu adevărat. Voiau să-l aresteze și pe el, dar Dumnezeu nu a îngăduit acest lucru și l-a cruțat de martiriul sângelui, îndrumându-l iarăși spre pustie, ca să fie cât mai de folos pentru ucenicii care îl așteptau.”

„Există nu numai un martiriu al sângelui, ci și un martiriu al nevoințelor, un martiriu al ostenelilor pustnicești acceptate de bunăvoie. Așa fac toți monahii”, a spus părintele arhimandrit.

Răspunsurile la strană au fost date de membri ai Grupului Psaltic Tronos.

Icoana făcătoare de minuni a Sf. Antonie cel Mare și un fragment din moaștele sale au fost purtate în procesiune luni, 16 ianuarie 2022, la Biserica „Sf. Anton – Curtea Veche” din Capitală. Foto: Basilica.ro / Raluca Ene

 

Marți, în ziua de pomenire a Sf. Antonie cel Mare, vor fi oficiate, începând de la ora 08:00, slujba Utreniei și Acatistul Sfântului Antonie cel Mare, urmate, de la ora 10:00, de Sfânta Liturghie.


 

Parohia „Sf. Anton – Curtea Veche” este cea mai veche din București, datând de la mijlocul secolului al XVI-lea. În ea erau unși domnitorii, astfel că în interiorul ei s-au înălțat rugăciunile lui Mihai Viteazul, Matei Basarab, Șerban Cantacuzino, Constantin Brâncoveanu și ale altor domni.

Vezi și:

Foto credit: Basilica.ro / Raluca Ene

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente