BNR omagiază primul mandat al României la Președinția Consiliului Uniunii Europene

Banca Naţională a României a lansat luni în circuitul numismatic un set de trei monede (din aur, argint și tombac cuprat), o monedă din argint și o monedă din alamă, pentru colecționare, dedicate preluării Președinției Consiliului Uniunii Europene de către România.

În perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2019, România va exercita primul său mandat la Președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene.

Aversul monedelor redau harta Uniunii Europene la 1 ianuarie 2019, momentul preluării de către România a Președinției Consiliului Uniunii Europene; inscripția în arc de cerc „ROMANIA”, valoarea nominală (diferită pentru fiecare monedă), stema României și anul de emisiune „2019”, anunţă BNR într-un comunicat de presă.

Reversul comun tuturor monedelor (din aur, argint, tombac cuprat și alamă) prezintă o compoziție ce conține logo-ul Președinției României la Consiliul Uniunii Europene și inscripția circulară ,,PRESEDINTIA ROMANIEI LA CONSILIUL UNIUNII EUROPENE”.

Tirajul este de:

  • 250 seturi de trei monede (din aur, argint și tombac cuprat);
  • 250 monede din argint;
  • 5000 monede din alamă, pentru colecționare.

Monedele au putere circulatorie pe teritoriul României, iar punerea în circulaţie se realizează prin sucursalele regionale Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României.

Citeşte şi:  Rugăciuni pentru România la preluarea președinției Consiliului Uniunii Europene

Foto credit: BNR

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns


Știri recente

Recomandări pentru pelerini

Vineri, odată cu procesiunea Calea Sfinților, începe cel mai mare pelerinaj anual din capitală. Zeci de mii de credincioși din toată țara se vor îndrepta către Dealul Patriarhiei pentru a cinsti moaștele Sfântului Dimitrie cel…