BNR omagiază primul mandat al României la Președinția Consiliului Uniunii Europene

Banca Naţională a României a lansat luni în circuitul numismatic un set de trei monede (din aur, argint și tombac cuprat), o monedă din argint și o monedă din alamă, pentru colecționare, dedicate preluării Președinției Consiliului Uniunii Europene de către România.

În perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2019, România va exercita primul său mandat la Președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene.

Aversul monedelor redau harta Uniunii Europene la 1 ianuarie 2019, momentul preluării de către România a Președinției Consiliului Uniunii Europene; inscripția în arc de cerc „ROMANIA”, valoarea nominală (diferită pentru fiecare monedă), stema României și anul de emisiune „2019”, anunţă BNR într-un comunicat de presă.

Reversul comun tuturor monedelor (din aur, argint, tombac cuprat și alamă) prezintă o compoziție ce conține logo-ul Președinției României la Consiliul Uniunii Europene și inscripția circulară ,,PRESEDINTIA ROMANIEI LA CONSILIUL UNIUNII EUROPENE”.

Tirajul este de:

  • 250 seturi de trei monede (din aur, argint și tombac cuprat);
  • 250 monede din argint;
  • 5000 monede din alamă, pentru colecționare.

Monedele au putere circulatorie pe teritoriul României, iar punerea în circulaţie se realizează prin sucursalele regionale Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României.

Citeşte şi:  Rugăciuni pentru România la preluarea președinției Consiliului Uniunii Europene

Foto credit: BNR

Comentarii Facebook


Știri recente