BNR lansează prima bancnota cu efigie feminină din istoria României

Banca Națională a României a anunţat că va lansa în circulație, în cursul anului 2020, bancnota de 20 de lei care va celebra o personalitate feminină – Ecaterina Teodoroiu, eroina căzută în luptă în timpul Primului Război Mondial.

Hotărârea a fost adoptată în şedinţa Consiliului de Administrație al Băncii Naționale a României (BNR) din 30 iulie.

Bancnota va avea valoarea nominală de 20 de lei. Această valoare nominală a mai fost utilizată în istoria emisiunilor de bancnote românești și se regăsește printre cele aflate în circulație în zona euro.

Prin această decizie BNR celebrează încă o dată împlinirea Centenarului României Mari, onorând imaginea unui erou al Marelui Război de Reîntregire.

„Consiliul de Administrație al BNR consideră că promovarea imaginii unei femei pe o bancnotă cu putere circulatorie este un demers care răspunde unui interes public legitim – de promovare a personalităților feminine – care a găsit o largă susținere în societatea românească”, se menţionează în comunicat.

Banca Națională a răspuns încă de anul trecut acestui demers prin alegerea imaginii Reginei Maria pentru bancnota aniversară de colecție dedicată împlinirii a 100 de ani de la Marea Unire din 1 Decembrie 1918.

BNR va face publice în curând macheta bancnotei, elementele de siguranță și identificare, precum și data exactă a lansării în circulație.

Femei pe Bancnote

Anul trecut, Jurnalista Janina Nectara a iniţiat campania „Femei pe Bancnote” care presupunea emiterea primei bancnote naţionale cu chip feminin.

Patriarhia Română şi-a exprimat acordul faţă de această iniţiativă.

„Patriarhia Română susţine, de principiu, campania Femei pe Bancnote, însă consideră că personalităţile deja reprezentate pe bancnote nu pot fi înlocuite, întrucât acestea reprezintă adevărate simboluri naţionale. Anumite personalităţi feminine din ţara noastră ar putea fi reprezentate pe viitoare bancnote, de altă valoare decât cele existente, sau bancnote aniversare, în cazul în care BNR va aproba astfel de emisiuni numismatice”.

În ceea ce o priveşte pe Ecaterina Teodoroiu, Patriarhul Daniel a menţionat-o în mesajul adresat în data de 22 aprilie 2018 cu prilejul Duminicii Mironosiţelor.

El a subliniat că Ecaterina Teodoroiu și-a dat viața în Războiul pentru Întregirea neamului (1916-1918) şi aşezat-o alături de nume mari ale istoriei noastre precum Regina Maria și Elena Alistar care „prin strădania și jertfelnicia lor au contribuit la înfăptuirea Marii Uniri”.

Ecaterina Teodoroiu

Ecaterina Teodoroiu, născută Cătălina Vasile Teodoroiu, a văzut lumina zilei în localitatea Vădeni, Gorj.

După intrarea României în Primul Război Mondial a activat ca asistentă me­dicală pe frontul din regiunea ei natală. Din dorința de a-l răz­buna pe fratele său care murise pe câmpul de luptă, Ecaterina a cerut să fie transferată la o unitate de com­batanți.

A fost luată prizonieră, a evadat și a fost rănită de două ori. În spital a fost decorată de Casa Regală și avansată la gradul de sublocotenent. Din această postură a participat la bătălia de la Mărășești, unde a murit comandând un pluton de infanterie.

Foto credit: NotaBn

Comentarii Facebook


Știri recente