Bisericile Sfintei Parascheva din Moldova

Biserica Ortodoxă Română o sărbătorește astăzi pe Sfânta Cuvioasă Parascheva. Zeci de lăcașuri de cult din Mitropolia Moldovei și Bucovinei sunt închinate Sfintei pe care credința strămoșească a numit-o ‘mult folositoare’.

Sfânta Cuvioasă Parascheva va fi cinstită în mod deosebit astăzi la Catedrala mitropolitană din Iași, unde Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, alături de alți arhierei ai Bisericii noastre și ai altor Biserici ortodoxe din străinătate, va săvârși slujba Sfintei Liturghii pe un podium special amenajat în curtea Mitropoliei. Catedrala mitropolitană din Iași mai are două hramuri – ‘Întâmpinarea Domnului’ și ‘Sfântul Mare Mucenic Gheorghe’. Construcție monumentală din veacul al XIX-lea, sfântul lăcaș a fost ridicat pe locul unde s-au aflat temeliile a două biserici mai vechi: Biserica Albă și Biserica Stratenia. Piatra de temelie și construcția propriu-zisă a actualei Catedrale mitropolitane din Iași se datorează mitropolitului Veniamin Costachi. La Catedrala mitropolitană din Iași se derulează ample lucrări de restaurare și consolidare. În urmă cu trei ani, de hramul Sfintei Parascheva, odată cu terminarea unei părți a lucrărilor, a fost resfințit altarul acestui așezământ. Lucrările continuă și în prezent. ‘În ultimul an au fost realizate lucrări la Catedrala mitropolitană din Iași mai ales în exterior, ajungându-se la consolidarea fundației de sub turle. Au mai fost consolidate bolțile sfântului altar. Lucrările continuă până la baza acoperișului. Mai există o altă etapă, aceea de amenajare a curții și a subsolului Catedralei’, a declarat arhim. Dosoftei Șcheul, mare eclesiarh al Catedralei mitropolitane din Iași.

Catedrala arhiepiscopală din Roman își cinstește ocrotitoarea

O parte dintre bisericile din Arhiepiscopia Iașilor închinate Ocrotitoarei Moldovei au primit în ultimii ani din partea Mitropoliei Moldovei și Bucovinei un veșmânt care a acoperit un timp moaștele Sfintei Parascheva. La Biserica ‘Sfânta Parascheva’ din Botoșani au fost aduse de pe 11 octombrie 2010, de la Catedrala mitropolitană din Iași, racla ce adăpostește moaștele a 15 sfinți, informează ‘Ziarul Lumina’, Ediția de Moldova.

La Biserica ‘Sfânta Parascheva’ din Iași, din vecinătatea Bibliotecii Central-Universitare (BCU), a avut loc aseară slujba Vecerniei unită cu Litia, oficiată de Preasfințitul Emilian Lovișteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, în calitate de delegat al Înalt Preasfințitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei.

Hram va fi astăzi și la Catedrala arhiepiscopală din Roman, unde PS Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, a oficiat aseară slujba Privegherii. Astăzi va fi săvârșită slujba Sfintei Liturghii de către preoții slujitori ai Catedralei.

Unul dintre sfintele lăcașuri de cult din Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților care își serbează astăzi hramul se află în municipiul Suceava. Programul liturgic de la Biserica ‘Sfânta Vineri’, unde este paroh pr. Minu Mititelu, protopop al Protopopiatului Suceava 2, a început aseară cu slujba Privegherii, urmând ca astăzi să fie oficiate slujba Acatistului și Sfânta Liturghie. (C.C.)

Comentarii Facebook


Știri recente