Biserici şi mănăstiri din zona Vânători-Neamţ, promovate printr-o expoziţie la Palatul Parlamentului 

La Palatul Parlamentului va avea loc marţi, începând cu ora 13:30, un eveniment dedicat peisajului cultural şi monahal din Vânători-Neamţ. Mai multe biserici şi aşezăminte monahale din zonă vor fi promovate prin intermediul unei expoziţii foto şi a unei proiecţii de film. Vor fi organizate, de asemenea, diferite ateliere demonstrative ale meşterilor populari zonali.

Evenimentul este organizat în contextul împlinirii a 65 de ani de prezenţă a României în Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură.

Deschiderea oficială va avea loc la ora 13:30. Din partea Bisericii Ortodoxe Române vor participa: Pr. Consilier patriarhal Nicolae Dascălu şi Arhimandritul Mihail Daniliuc.

Părintele Nicolae va vorbi despre Tradițiile Ortodoxiei în patrimoniul UNESCO. Arhim. Mihail va susţine alocuţiunea: Tradiție și spiritualitate în Peisajul monahal Vânători-Neamț.

Cuvântul de bun venit va fi rostit de Mihai Weber, Președintele Comisiei parlamentare UNESCO.

Evenimentul este organizat de comisia permanentă comună a camerei Deputaţilor şi a Senatului pentru relaţia cu UNESCO împreună cu Centrul pentru Cultură şi Arte „Carmen Saeculare” Neamţ şi Consiliul Judeţean Neamţ.

În luna decembrie, Patriarhia va organiza un simpozion consacrat monumentelor bisericeşti din Patrimoniul UNESCO.

UNESCO

România a aderat la UNESCO în anul 1956.

Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură este o agenție specializată a Organizației Națiunilor Unite (ONU) care vizează promovarea păcii și securității mondiale prin cooperarea internațională în educație, științe și cultură.

Are 193 de state membre și 11 membri asociați, precum și parteneri din sectorul neguvernamental, interguvernamental și privat.

Cu sediul în Paris, Franța, UNESCO are 53 de birouri regionale și 199 de comisii naționale care îi facilitează mandatul global.

Patrimoniul mondial UNESCO din România include în prezent în lista sa șase situri culturale (bisericile din Moldova, Mănăstirea Horezu, satele cu biserici fortificate din Transilvania, cetățile dacice din Munții Orăștiei, centrul istoric al Sighișoarei și bisericile de lemn din Maramureș) și două situri naturale (Delta Dunării și pădurile seculare de fag din Carpați și alte regiuni ale Europei).

Foto credit: Fototeca Ortodoxiei Româneşti

Citeşte şi: Peste 1.000 de monumente bisericeşti din București și Ilfov ar putea fi în UNESCO. „Este nevoie de suportul statului”

Comentarii Facebook


Știri recente

ASCOR Chișinău și-a reluat activitatea

După mai mulți ani de întrerupere, filiala din Chișinău a Asociației Studenților Creștini Ortodocși Români (ASCOR) își reia activitatea. Evenimentul a fost marcat în cadru solemn, duminică, la sediul Mitropoliei Basarabiei. Manifestarea a fost organizată cu…