Biserica Ortodoxă din Finlanda planifică o reformă administrativ-eclesială de mari proporţii

Biserica Ortodoxă din Finlanda şi-a propus ca până în 2020 să-și finalizeze reforma administrativă și eclesială. Scopul principal al acesteia este de a crea condiții pentru dezvoltarea activităților pastorale și parohiale, anunţă orthodoxie.com.

Problema schimbării structurii administrative a fost discutată de mai multe ori în consiliile locale anuale ale Bisericii Ortodoxe din Finlanda. Liniile directoare prioritare, care ar trebui să intensifice viitoarea reformă, se referă la viața liturgică, la educație și la slujirea diaconilor.

Principalul motiv pentru care Biserica finlandeză trebuie să-și revizuiască structura canonică este nevoia de a dezvolta activități pastorale. Acest lucru este imposibil în cadrul structurii existente. În prezent, clericii şi angajaţii parohiilor sunt nevoiţi să se concentreze în mod excesiv pe activităţi administrative în detrimentul slujirii pastorale.

Potrivit directorului centrului administrativ al Bisericii Ortodoxe a Finlandei, dna Sirpa Koriala, cerințele legale actuale în materie de management administrativ „sunt prea mari în comparație cu posibilitățile şi numărul de angajaţi al parohiilor”.


Conducătorul Bisericii Ortodoxe a Finlandei are o nouă titulatură | IPS Leo este Arhiepiscop de Helsinki şi a toată Finlanda


Cea mai vizibilă manifestare a reformei va fi extinderea parohiilor prin comasarea celor mai mici. În condiţiile actuale, multe parohii nu au posibilitatea de a avea slujitori diaconi şi nici angajaţi care să lucreze cu tinerii.

Inițiatorul acestei reforme este IPS Leo, Arhiepiscop de Helsinki şi a toată Finlanda. Primele etape ale schimbării au fost testate în Dieceza Kuopio și Karelia, una dintre cele trei eparhii ale Biserici Ortodoxe autonome a Finlandei.

În primăvara acestui an, problema granițelor diecezane și necesitatea revizuirii acestora vor fi analizate de Consiliul Episcopal al Bisericii Ortodoxe a Finlandei.

Biserica Finlandei este o Biserică Ortodoxă autonomă, al cărei primat este confirmat de Patriarhia de Constantinopol. Este a doua biserică oficială a Finlandei, alături de Biserica Evanghelică Luterană a Finlandei.

Foto Credit: orthodoxie.com

Comentarii Facebook


Știri recente